De EHBO'ers blijven oefenen. Achterste rij, tweede van links Wies Beljaars en uiterst rechts Bob Groeneveld. Foto: Theo van Sambeek.
De EHBO'ers blijven oefenen. Achterste rij, tweede van links Wies Beljaars en uiterst rechts Bob Groeneveld. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Een EHBO'er is nooit uitgeleerd

Vijfenzestig jaar bestaat de EHBO Vereniging Aalst-Waalre. Veel van de ongeveer zestig leden zijn al jaren lid. Toch gaat het nooit vervelen, want hoewel ze altijd op de achtergrond staan, zijn de EHBO'ers onmisbaar. Omdat er steeds wijzigingen zijn in gebruik van materialen en op het gebied van reanimatie, zijn ze namelijk nooit uitgeleerd. Daarom zijn er jaarlijks herhalingscursussen.

WAALRE - Wies Beljaars is al zevenentwintig jaar lid. Als je goed oplet zie je haar tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht meelopen in haar EHBO-outfit. "Toen mijn jongste dochter naar school ging ben ik bij de EHBO gegaan. Ik zit zelf in het middelbaar onderwijs en op school was jarenlang geen EHBO, terwijl dat wel eens nodig is. Vaak staan de mensen als er iets gebeurt met de handen in het haar en doen niets, of omstanders menen het beter te weten. Dan is het belangrijk het hoofd koel te houden, dat is een van de belangrijkste dingen die we hier leren. Ik heb één keer op school meegemaakt dat een collega een hartinfarct kreeg. Niemand deed iets waarop ik de omstanders wegstuurde met instructies en verder deed wat ik moest doen. De collega heeft het gered."

Bob Groeneveld is secretaris van de vereniging en zestien jaar kaderinstructeur. "Wij hebben jaarlijks negen herhalingslessen, waaronder twee reanimatie-avonden. In het voorjaar houden we een grote buitenoefening bij een bedrijf, dan doen er ook 'Lotussen' mee, mensen die spelervaring hebben als slachtoffer. We hebben twee gediplomeerde Lotussen. Eentje is ook EHBO-lessen gaan volgen. Bij de eerste les vraag ik altijd of iemand iets heeft meegemaakt, daar ga ik dan tijdens de les verder op in. We hebben goed materialen om te oefenen, dat is belangrijk om ons werk goed te blijven doen: een babypop, een kind en een volwassen pop, want een baby of een kind moet je heel anders reanimeren dan een volwassene. Helaas krijgen we geen subsidie meer van de gemeente, terwijl het wel altijd verplicht is dat EHBO bij een activiteit of evenement aanwezig is. Zesentwintig leden posten regelmatig, daar mag wel meer waardering voor zijn. Voorheen vroegen we alleen een vrijwillige bijdrage, maar dat is lang niet genoeg om goed te blijven draaien. We moeten de verbandkist regelmatig aanvullen, er is kleding nodig zodat we herkenbaar zijn en hebben meer onkosten. Nu vragen we 5 euro per uur en dat dragen de leden aan de vereniging af. Het enige wat ze voor hun inzet terugkrijgen is met kerstmis een aardigheidje."

Steeds meer mensen volgen een EHBO- of reanimatiecursus, daarmee kun je levens redden. Het motto van de vereniging is ook: Oefenen, want niets doen is geen optie.

Nieuwe leden zijn meer dan welkom en kunnen zich opgeven via secretariaat@ehboaalst-waalre.nl of bel naar 06-20606624.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden