Van links naar rechts: Kirsten, Erika en Ans, vrijwilligers van Het Toverstokje. Midden gastheer Mart, daarnaast gastvrouwen Heidi en Wil. Foto: Theo van Sambeek.
Van links naar rechts: Kirsten, Erika en Ans, vrijwilligers van Het Toverstokje. Midden gastheer Mart, daarnaast gastvrouwen Heidi en Wil. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

'Voor de gezelligheid en de contacten'

Veel inwoners van Ekenrooi vinden de weg naar Gemeenschapshuis de Pracht. Als bezoeker en als vrijwilliger, daarop drijft het gemeenschapshuis. De vrijwilligers zoeken en vinden er aansluiting. Zo ook de dames van Het Toverstokje en de gastheren en gastvrouwen die achter de bar staan. Maar om deze activiteiten draaiende te houden zijn daar meer vrijwilligers voor nodig, zodat je kunt rouleren en ook eens kunt zeggen 'deze week niet'. Daarom in gesprek met een aantal van deze vrijwilligers.

Waalre - We beginnen met gastvrouwen Heidi van der Veer en Wil van 't Verlaat en gastheer Mart Linnemans. Heidi staat achter de bar en verzorgt eens in de maand het avond-eetcafé. "Ik ben graag in de Pracht, je doet iets voor de gemeenschap en bent onder de mensen. Er zijn soms dagen dat ik niemand spreek, hier heb je contact. De sfeer onder de bezoekers is goed, de mensen zijn dankbaar en waarderen ons. We werken vaak in tweetallen; bij drukte kun je dat dan goed aan en je hebt aanspraak aan elkaar."

Wil is vicevoorzitter van het team gastvrouwen/-heren. "Het is afwisselend werk; soms verzorg ik etentjes en maak ik de lunch. We plannen zelf onze indeling, je zit niet aan een vaste dag vast. Wanneer je onverwacht niet kunt, ruil je met je collega. Dat is nu moeilijker omdat we met zieken zitten, daarom zijn nieuwe gastvrouwen, maar ook gastheren meer dan welkom. Als het team wordt uitgebreid, hoef je minder vaak dienst te draaien."

Mart is voorzitter van het team. "We hebben vooral 's avonds meer versterking nodig. Je moet het voor de contacten en de gezelligheid willen doen, want het is vrijwilligerswerk, dus onbetaald. Maar het is niet vrijblijvend. Wanneer je je aanmeldt mag je eerst een maand proefdraaien om te kijken of het werk je bevalt. Daar is dan altijd een ervaren kracht bij om je wegwijs te maken. Je bent als vrijwilliger verzekerd."

't Toverstokje
Ook Kirsten van den Akker, Erika den Doop-Vankova en Ans Meijvis, de vrijwilligers van inloopochtend 't Toverstokje' op woensdagmorgen zitten dringend om versterking verlegen. Daar is de belangrijkste reden dat de vrouwen vaak stoppen als vrijwilliger wanneer de kinderen naar school gaan en zij een baan hebben. Ze hebben dan geen binding meer met de inloopochtend.

Erika woont sinds twaalf jaar in Nederland. "Mijn twee dochtertjes gaan naar school en mijn zoontje is dan alleen. Ik wil dat hij meer met kinderen kan spelen. Het consultatiebureau adviseerde mij om met hem naar 't Toverstokje te gaan en nu help ik zelf als vrijwilliger mee. Mijn moeder woont in Slowakije en kan mij geen adviezen geven. Hier praten we over van alles en wisselen nieuwtjes uit terwijl de kinderen spelen."

Kirsten is vooral voor zichzelf naar de inloopochtend gegaan. "Ik kom uit Den Bosch en kende hier niemand. Soms kwamen de muren op me af. Hier heb ik aanspraak. We praten over luieruitslag, over de tandjes en zo meer. Onze moeders kunnen daar niet bij helpen want er is veel veranderd in de loop van de jaren. We willen naast voorlezen, nieuwe activiteiten ontwikkelen, er komt een kinderfysiotherapeut en we zijn in gesprek met een muziekdocent. We hebben allerlei speelgoed, de kinderen kunnen zich lekker uitleven "

Ans begon zeven jaar geleden als vrijwilliger toen ze met haar twee kleindochters naar de inloopochtend ging. "Ik paste regelmatig op mijn kleinkinderen en kreeg op zo'n ochtend een beetje lucht. Dat is ook de doelstelling van 't Toverstokje, dat de kinderen zich vermaken terwijl de ouders tijd hebben voor een praatje. Wij zetten alleen het speelgoed klaar en zorgen voor de koffie, maar de ouders dragen zelf de verantwoording voor de kinderen. Ik stop in januari, ik ben ook mantelzorger. Als we meer vrijwilligers hebben hoef je maar één keer in de maand aanwezig te zijn. Ik hoop dat nieuwe mensen zich gaan aanmelden."

Meer informatie

Aanmelden voor gastheer/gastvrouw, mail naar: martlinnemans@gmail.com

Aanmelden vrijwilliger voor 't Toverstokje, mail naar: depracht@depracht.nl

Liever bellen? Dat kan, bel naar: 040-2217400.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden