Heidi Stapper tussen twee prachtige raamschermen met magnolia takken, dit en meer is in de Pracht te zien. Foto: Theo van Sambeek.
Heidi Stapper tussen twee prachtige raamschermen met magnolia takken, dit en meer is in de Pracht te zien. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Expositie 'Hart voor glas' in de Pracht

De expositie 'Hart voor glas' van Heidi Stapper is vanaf donderdag 14 november te zien in Gemeenschapshuis de Pracht.Er worden verschillende vormen van glasbewerking getoond, mooi voor aan de muur, om voor het raam te hangen of neer te zetten en als een schaal te gebruiken. De feestelijke opening is om 19:00 uur en de expositie is tot einde januari 2020 te bewonderen.

Waalre - Glaskunstenaar Stapper is autodidact. Ze is het glas bewerken als hobby begonnen, maar dat is uit de hand gelopen. Nu maakt ze vrij werk en werk in opdracht, ze ontwerpt en zoekt de kleuren erbij. Ieder object is uniek. "Zeven jaar geleden begon ik met glaskralen branden, dat vond ik op den duur geen uitdaging meer. Daarna stapte ik over op het maken van glasjuwelen zoals ringen, halskettingen en armbanden. Toch was dat ook niet wat ik zocht. Via een glasleverancier kwam ik in contact met Ron Smit, een glazenier uit Limburg die mij het ambacht van glas bewerken leerde."

Glasbewerking is heel veelzijdig, je hebt koude en warme bewerking, zandstralen en glasblazen. Bij 'Full fuse' gaat het glas koud in een speciale glasoven, op hoge temperatuur, tussen 700 en 800 graden, vloeit het glas dan uiteen. Daarna wordt het glas in een mal gegoten en gaat nogmaals de oven in. Dat heet dan 'Slumping'. Zo kun je bijvoorbeeld een schaal maken.

Met 'Tack fuse' smelt je twee lagen glas aan elkaar, dan kun je met diepte werken en het kleuren. "Op mijn bucketlist stond glasblazen en daar heb ik ook een workshop in gedaan. Helaas heb ik daar nu geen ruimte voor. Zolang de kinderen thuis zijn wil ik niet met gloeiendheet glas in huis werken, dat is iets voor de toekomst."

Stapper leerde de vele mogelijkheden van glas en glaskunst en maakt nu de meest uiteenlopende objecten, van schilderijen tot lampen en schalen, tot borden voor speciale gelegenheden. "Op dit moment heb ik het vooral druk met het maken van een glasservies voor het eindexamen van mijn zonen, de tweeling Frank en Ron. Zij studeren af als gespecialiseerd kok en liepen stage bij sterrestaurants. Veel van mijn ornamenten worden gekocht om cadeau te doen, ik hoef geen reclame te maken het gaat van mond tot mond. Glas bestaat voor 78 procent uit zand. Onder de naam 'Areia', dat Portugees is voor zand, heb ik op de Glaskunstmarkt gestaan in Lommel in België en meegedaan aan de Atelierroute in Eindhoven."

Op de site www.areia.nl zijn voorbeelden te zien van sieraden en ornamenten die Stapper maakte en een impressie van de expositie in De Pracht. Wie meer informatie wil kan bellen naar 06-28696680. De expositie is te zien tijdens kantooruren en wanneer er een activiteit is in het gemeenschapshuis. De toegang is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden