Sint-Maartensvuur 2017. Foto: Ad Dams.
Sint-Maartensvuur 2017. Foto: Ad Dams. (Foto: Ad Dams)

Sint Maarten brengt licht en warmte

WAALRE - Het feest van Sint Maarten wordt zaterdag 9 november gevierd en begint om 18.00 in de kerk aan de Markt in Waalre. Daarna gaat het naar de Dreefstraat waar het rond 20.00 uur eindigt.

Kinderen kijken er naar uit, ’s avonds in het donker lopen, laat op blijven, kijken naar zo’n grote brandstapel, naar die Romeinse soldaat op dat grote paard, die een stuk van zijn mantel afsnijdt voor een arme kleumende bedelaar, terwijl gildebroeders en -zusters in aparte uniformen toekijken, trommelen, vendels zwaaien, maar ook eierkoeken uitdelen en warme chocolademelk. Wat dat allemaal voorstelt?

Om te beginnen luisteren en kijken ze in de kerk naar het verhaal van de soldaat Martinus, die zijn mantel deelde met een bedelaar voor de poorten van de Franse stad Amiens. En wat er daarna gebeurde en zijn leven helemaal veranderde.

Dan de optocht met gilden, lampionnen, ouders en grootouders door de straten, waar buurtbewoners met pompoenen versieringen aan de straat gezet hebben. Zo naar het evenemententerrein aan de Dreefstraat, waar dan dat grote vuur opgestookt wordt door de brandweer. Licht in de duisternis, warmte in de kou. Dat was de boodschap van Martinus, dat is de boodschap nog steeds. Voor jong en oud, iedereen kan meedoen, voor iedereen is er een koek en warme chocolademelk.

Meer berichten