Het bestuur vlnr: Mart, Mieke, Brezetta, Lia en Huib, organiseert het  feest t.g.v. van 50 jaar Sociëteit Aalst-Waalre. Foto: Theo van Sambeek.
Het bestuur vlnr: Mart, Mieke, Brezetta, Lia en Huib, organiseert het feest t.g.v. van 50 jaar Sociëteit Aalst-Waalre. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Sociëteit Aalst-Waalre wordt 50

Sociëteit Aalst-Waalre viert zondag 17 november dat ze vijftig jaar bestaat. Veel leden zijn geen Waalrenaar van geboorte, maar mede dankzij deze sociëteit, voelen ze zich inmiddels helemaal thuis in het dorp. De bestuursleden, een groep enthousiaste senioren, is volop bezig met de voorbereidingen van het gouden jubileum. Een terugblik.

Waalre - Mart van Eert is de penningmeester en twintig jaar lid. Hij heeft financiële verslagen vanaf het begin in zijn archief en heeft zo inzicht in de ontwikkelingen die de club heeft doorgemaakt. "De Sociëteit Aalst-Waalre begon als een heren sportclub, opgezet door de plaatselijke winkeliers en ambtenaren van het gemeentehuis. Er werd gesport, maar vooral de derde helft was heel gezellig. De echtgenotes vonden dat daar verandering in moest komen en werden lid van de club. Vanaf dat moment werden allerlei activiteiten georganiseerd. Er kwamen kaartavondjes, wijn- en mosselavonden en zo meer."

Voorzitter Mieke Ruijgrok vervolgt: "Vijftien jaar geleden hebben we het roer omgegooid, we wilden meer culturele activiteiten en hebben bredere interesses. Nu bezoeken we tuinen of een museum en er worden lezingen gehouden. Onze club is meer een vriendenclub geworden. Leden van onze sociëteit komen elkaar in het dorp tegen en maken een praatje. De activiteiten van onze club worden besproken, er wordt naar uitgekeken. In december gaan we naar het Weihnachts Oratorium, niet iedereen weet wat dat is, heel bijzonder om daar dan kennis mee te maken."

Eens in de maand is er op donderdag een bijeenkomst van de Sociëteit Aalst- Waalre in de Wolderse Wever. "Het bestuur komt ook een keer per maand bij elkaar" verteld secretaris Huib Sigmans, "want we willen iedere activiteit goed voorbereiden. Er is altijd een goede opkomst, zeker 70% van de leden komt op zo'n avond. Bij sommige lezingen zoals over Rusland of Antarctica en laatst nog bij een lezing van onze burgemeester Jan Brenninkmeijer, was het zelfs volle bak. Guus Kuijken zorgt dan voor de hapjes en de drankjes."

Brezetta van Rooyen verzorgt elke maand de uitnodigingen voor de bijeenkomst. "Die verstuur ik digitaal, wat dat betreft zijn we wel bij de tijd. Maar we hebben geen Facebook en alleen het bestuur heeft een gezamenlijke app, verder communiceren we gewoon 'een op een' met elkaar, dan heb je echt contact."

Lia Jansen is veertig jaar lid en daarbij een van de veteranen. "Ik verzorg 'Lief en leed'. Ik stuur een kaartje met verjaardagen en hou contact met de leden die ziek zijn. Bel ze op om te informeren hoe het met ze gaat, of bezoek ze samen met Mieke. De mensen voelen zich zo gezien en het geeft een gevoel van geborgenheid."

Tot slot wil Mieke nog kwijt dat bestuur en leden er heel tevreden over zijn hoe het nu gaat. "Het is fijn zoals de club draait en we willen daar niets aan veranderen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden