Voor Theo en Sjan zijn die vijftig jaar omgevlogen. Foto: Theo van Sambeek.
Voor Theo en Sjan zijn die vijftig jaar omgevlogen. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

'Praat met elkaar en praat het uit'

Theo van den Eijnden en Sjan van den Eijnden-Schoenmakers zijn maandag 4 november vijftig jaar getrouwd. Een mijlpaal dat het gouden echtpaar graag met familie en vrienden wil gaan vieren. Wanneer je als jong gehuwden nog aan het begin staat, lijkt vijftig jaar nog eindeloos ver weg, maar een halve eeuw later lijkt het, zoals Theo zegt, 'of de tijd is omgevlogen'. Er is veel te vertellen over die jaren, te veel om op te noemen. In het bijzonder omdat het echtpaar sociaal betrokken in het leven staat en op allerlei gebied de helpende hand biedt, waarvoor ze eerder een lintje ontvingen.

Waalre - Theo en Sjan kennen elkaar van jongs af aan. Hij was dertien en zij was twaalf en speelden in speeltuin Eeckenrode, die achter de serviceflat aan de Irenelaan lag. Theo's opa was er beheerder. Later kwamen ze elkaar weer tegen, toen Theo bij bakkerij Scheepers werkte en Sjan bij Middelink. Ze liepen in de middagpauze samen naar huis en dat liep op verkering uit. Sjan was voor die tijd heel vooruitstrevend. Toen ze hoorde dat de bovenwoning van Middelink vrij kwam vroeg zij Theo ten huwelijk. "We trouwden op een dinsdag. Wij en veel van onze familieleden werkten in een winkel. In die tijd sloten de winkels op dinsdagmiddag, dat scheelde weer een halve snipperdag."

Op zijn zesentwintigste ging Theo bij de politie, dat was een hele stap, daarvoor gaf hij zijn vaste betrekking op. Ze hadden inmiddels een kind en hij moest eerst een opleiding volgen, maar zoals Theo zegt: "Je moet vertrouwen hebben in elkaar." Als wijkagent werd hij een bekend gezicht in de wijk. Daarnaast begeleidde hij in zijn vrije tijd als motoragent de mensen bij verschillende evenementen op de motor naar hun bestemming. De mooiste herinnering had hij aan de gasten van de Zonnebloem die op Eikenburg logeerden. "Met een collega begeleidden we de rolstoelers en bedden over de hoofdbaan naar het centrum in Eindhoven. Het grootste cadeau dat we in ons huwelijk kregen zijn onze kinderen en kleinkinderen en dat we een hecht gezin zijn."

Sjan was vooral creatief bezig. Ze organiseerde onder andere activiteiten voor de jeugd bij SJV de Voldijn in Boerderij Rijk en was mantelzorger voor haar zus die MS had. "Dat was heel intensief, je gezin moet dan wel achter je staan. Hierdoor zat ik veel op Dommelhoef, ik ben daar vrijwilligerswerk gaan doen. Dat doe ik nu nog, samen met Theo. Als je aan me vraagt waar ik na al die jaren blij van wordt dan is dat het fantastisch is wat Theo nog kan ondanks dat hij verschillende hartinfarcten en herseninfarcten heeft gehad."

De gouden regels van Theo en Sjan zijn: Praat met elkaar en praat het uit. Leef in vriendschap en heb vertrouwen. Zorg dat ieder zijn eigen ding kan doen en blijf bezig.

Meer berichten