Jeugdbruidspaar Luuk en Jasmijn halen het nieuwe Boerenbruidspaar binnen. Foto: Theo van Sambeek.
Jeugdbruidspaar Luuk en Jasmijn halen het nieuwe Boerenbruidspaar binnen. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Boerenbruiloft mikt op de jeugd

In november 2018 sloeg de Boerenbruiloft een nieuwe weg in. Niet alleen werd gemeenschapshuis De Pracht de nieuwe residentie, de presentatie van het Boerenbruidspaar werd voor het eerst openbaar gedaan, waarbij alle boeren, burgers en buitenlui werden uitgenodigd. Ook werd er gewerkt aan verjonging, zo mocht het Jeugdbruidspaart Flore en Lars het grote Boerenbruidspaar Marja van Greunsven en Tjeu van der Leegte binnenhalen.

WAALRE - Dit jaar valt de tweede editie van de nieuwe opzet op zondagmiddag 3 november. En het is ook nu weer gelukt om een Jeugdbruidspaar te vinden. Jasmijn en Luuk, allebei 9 jaar, nemen de taak op zich het grote Boerenbruidspaar binnen te halen. Maar er is meer deze middag:

Omdat er nu bij de bekendmaking van het Boerenbruidspaar mensen van buitenaf welkom zijn, werd vorig jaar besloten het publiek wat meer te vertellen over de achtergrond en tradities van de Boerenbruiloft. Dit is namelijk geen carnavalsvereniging maar een cultureel erfgoed dat in stand wordt gehouden. Alles wordt zoveel mogelijk volgens de tradities van de vorige eeuw uitgedragen. In die tijd werd het bruidspaar van te voren op de hoogkar door het dorp gereden om de bruid te tonen aan de inwoners. Dat wordt nu tijdens de carnavalsoptocht gedaan. De aankondiging van het voorgenomen onechte huwelijk wordt in de kerk afgeroepen en het bruidspaar neemt met familie en gevolg deel aan de carnavalsmis.

Vorig jaar werd er door de dames van de Boerenbruiloft een modeshow van mutsjes en Brabantse poffers gehouden. De poffer is een hoofdbedekking waarmee de boerinnen hun rijkdom konden etaleren. De boerenbruid draagt die nu nog steeds op belangrijke momenten. Er werden doordeweekse en zondagse mutsjes getoond en dat er ook verschil was met wat je droeg wanneer je feest had of in de rouw was. Uitgebreid werd uit de doeken gedaan dat rond 1900 de poffer een jaarsalaris van een dienstmeid kostte en wat voor werk er in ging zitten.

Op 19 mei van dit jaar liepen leden van de Boerenbruiloft op uitnodiging de modeshow 'Van boven tot ondergoed' in het Boerenbond museum in Gemert. Daarbij toonden zij de bovenkleding en ook wat er onder zat. De eerste ronde liepen mannen en vrouwen in onderkleding en nachthemden. Daar viel wel het een en ander over te vertellen. Want wat moesten de vrouwen met hun lange rokken doen als de nood hoog was en ze nog onderweg waren naar de markt of de kerk? De oplossing: een 'snelzeiker'! Dat en nog veel meer ondergoed wordt getoond door leden van de Boerenbruiloft op zondagmiddag 3 november, nadat het Boerenbruidspaar bekend is gemaakt.

Meer informatie

Vanaf 14.30 uur zijn alle Aalst-Waalrenaren welkom in de residentie op de Pracht 2. Ook kinderen zijn welkom. In de ontmoetingsruimte kunnen zij zich vermaken met kleurplaten kleuren, sjoelen en andere spelletjes. De toegang is gratis.

Meer berichten