Janus Hermans krijgt de Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Jan Brenninkmeijer.
Janus Hermans krijgt de Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Jan Brenninkmeijer. (Foto: Theo van Sambeek)

Koninklijke Erepenning voor jarige Harmonie Juliana

Harmonie Juliana vierde zaterdag 19 oktober haar honderdjarig bestaan. Tijdens de receptie reikte burgemeester Jan Brenninkmeijer tot grote verrassing van de leden en alle aanwezigen, namens koning Willem Alexander, de Koninklijke Erepenning uit aan het bestuur. Een onderscheiding die ze verdienen omdat, zoals Brenninkmeijer onderschreef, deze harmonie in die honderd jaar de doelstelling overeind heeft weten te houden namelijk: de harmonie als cultureel erfgoed levendig te houden, met een grote maatschappelijke en sociale betrokkenheid en daarbij door het diverse repertoire, vriendschap en speelplezier stimuleert. 

Waalre - In zijn speech refereerde Brenninkmeijer onder andere aan de Kempische Passion die eerder dit jaar door de harmonie werd uitgevoerd. Tot slot bracht hij de felicitaties over van de Commissaris van de Koning Wim van der Donk, die zich ook hard heeft gemaakt om de Erepenning aan Harmonie Juliana toe te kennen. Hij besloot met de toepasselijke woorden "Blijf samen spelen, met een klinkend resultaat."

In zijn dankwoord naar de burgemeester haalde voorzitter Janus Hermans nog even aan dat ze het succes van de Passion mede danken aan de inzet van Henry Karsmakers. Verder, hoe blij het bestuur is met dirigent Karin van Dijk die in februari aantrad. "Wij hopen dat Karin nog heel lang wil blijven." Karin zelf zegt inmiddels haar plekje gevonden te hebben binnen de harmonie.

Daarna werd Jan Cornelissen naar voren gehaald. Achttien jaar was hij beschermheer van de harmonie en stond hen met raad en daad bij. Nu heeft hij deze functie neergelegd en ontving hij uit handen van de voorzitter het Erelidmaatschap van de harmonie.

Vervolgens werd diaken Bas Leijtens bedankt. De harmonie heeft verschillende keren concerten mogen houden in 'zijn huis', de Willibrordus kerk. Niet alleen de Passion werd er opgevoerd, ook waren er concerten in samenwerking met koren zoals met het koor Efkes Schruwwe en straks weer met het kerstconcert. "Bas, wij waarderen je gastvrijheid en hebben daarom een speciale kaars laten maken die je kunt opsteken wanneer wij een uitvoering in de kerk hebben." In zijn weerwoord merkte Leijtens fijntjes op dat hij de leden van de harmonie, buiten die optredens verder weinig in de kerk had gezien, maar dat de Passion veel goed had gemaakt.

Voorzitter van De Vereniging voor de Jeugd Koen van Zon deed ook zijn zegje. Hij bedankte voor de vele keren muzikale ondersteuning van de harmonie tijdens Koningsdag en bij het onthalen van de Sint in Waalre. Nadat hij een aantal anekdotes had verteld kwam hij met de heuglijke mededeling dat zijn vereniging aan de harmonie een cheque schenkt van € 750 euro en voor alle leden de chocolade letter 'J' bij de Sint had geregeld, met de opdracht aan het bestuur die aan iedereen uit te delen. Ook AWC de Keien schonk een donatie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden