Een van de schilderijen van Tineke Kleij-van den Boomen die te zien is in Het Waalres Museum.
Een van de schilderijen van Tineke Kleij-van den Boomen die te zien is in Het Waalres Museum. (Foto: )

Expositie schilderijen van Tineke Kleij

Tineke Kleij-van den Boomen exposeert in Het Waalres Museum van zaterdag 19 oktober tot en met zondag 5 januari schilderijen onder de titel 'Vertrouwen en kunst als deel van het grote geheel'. Haar motto en uitgangspunt daarbij is 'Eenvoud'.

WAALRE - Tineke Kleij-van den Boomen is opgegroeid in Beek en Donk en leeft en werkt nu als kunstenaar in St Oedenrode. Zij is autodidact. Tineke omschrijft haar werk als kleurrijke intuïtieve kunst, anders maar uniek omdat het gemaakt is vanuit haar hart en de eenvoud van het leven dat geleefd wordt. "Het schilderen heeft de eenvoud van mijn leven gevormd en is voor mij een manier om te communiceren. Zo kan ik zeggen wat niet met woorden gezegd kan worden. In mijn schilderijen vind je de persoon die ik ben. Ik noem ze mijn 'zelfportretten'."

Verandering door ziekte
Doordat ze kanker had, heeft ze weer geleerd om kind te (mogen) zijn en vanuit haar gevoel te leven en te werken. Ze wil zich daarom ook niet vastleggen en neemt de vrijheid om te doen wat ze wil. Zo leerde ze opnieuw spelen en met andere ogen naar alles kijken. Kanker is iets wat haar leven op een mooie en liefdevolle manier heeft veranderd en daardoor altijd een deel van haar leven zal blijven. Het gaf haar de mogelijkheid gegeven om verder te groeien.

Door haar ziekte heeft ze geleerd om uit 'naar perfectie streven', perfectie te gaan beleven omdat alles al perfect was. Ze startte met abstract werk en leerde loskomen van de beelden die bij de zogenaamde perfectie hoorden omdat dit haar juist vasthield in allerlei zaken moeten doen voor de buitenwereld.

Deze verandering in haarzelf teweegbrengen, om vanuit haar innerlijk, haar kinderlijke fantasie te creëren, was erg moeilijk maar zeer zeker de moeite waard. Tineke voelt zich hierdoor een bevoorrecht mens omdat het een geweldige weg was en is. De omstandigheden hebben haar geholpen om zich opnieuw met haar wortels te verbinden.

Mix
De schilderijen uit die verwerkingsperiode zijn een mix van boosheid en het begin van liefde en vrijheid voor haarzelf geworden. Het schilderen – het proces van zelfliefde en heling – heeft haar veranderd, en is van een hobby haar werk geworden, en nu niet meer uit haar leven weg te denken.

Praktische informatie
De expositie 'Vertrouwen en kunst als deel van het grote geheel' wordt zondag 20 oktober 2019 om 16.30 uur in Het Waalres Museum geopend en is te zien van zaterdag 19 oktober 2019 tot en met zondag 5 januari 2020 in

Het Waalres Museum, Willibrorduslaan 4 in Waalre is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Entree bedraagt 4 euro. Meer informatie:

www.hetwaalresmuseum.nl

Meer berichten