Een van de deelnemers aan de herdenkingscolonne op 14 september jl. Foto: Theo van Sambeek.
Een van de deelnemers aan de herdenkingscolonne op 14 september jl. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

'De achterkant van de vrede' thema AD-café

Het eerste AD-café van het seizoen 2019-2020 is op zondag 13 oktober. Dominee Ferdinand Borger gaat in gesprek met een tweetal gasten; er is muziek en ook een columnist. Deze keer is het thema 'De achterkant van de vrede'. Waarom zou je vechten? En waarvoor?

WAALRE - Een paar weken geleden trokken ze weer door Waalre, de stoet legervoertuigen die 75 jaar geleden de opmars naar de vrijheid vormden. De veteranen dunnen uit, maar hun geschiedenis blijft. De redactie van het AD-café raakte opnieuw onder de indruk en vroeg zich af: wat heeft al die militairen gemotiveerd om hier voor onze vrijheid te komen vechten? En zouden we dat zelf ook doen?

Ze zijn te rade gegaan bij een legeraalmoezenier, Bart van Dijk, en hebben hem de vraag gesteld wat het betekent om voor een ideaal te willen leven. Moet je een roeping hebben om als militair je werk te kunnen uitoefenen? En hoe zit het met zoiets als religie? Veel geweld is religieus gemotiveerd, maar daarnaast kan er van kerk en geloof een enorme troost uitgaan. Bart schreef er een proefschrift over waar hij vorige maand op promoveerde aan de Universiteit Tilburg: In de strijd nabij: Nederlandse aalmoezeniers in militaire missies. Bart van Dijk is de eerste gast die zondag in het AD-café aan tafel aanschuift.

De tweede gast is Jantine Verkaik. Zij is officier in het leger en lid van de Agnus Dei-kerk. De column wordt verzorgd door Annemieke Scharloo, oud-commissaris en nu werkzaam als coach.

Praktische informatie

Het AD-café begint om 16.00 uur; de kerk is open vanaf 15.30 uur (gratis kopje koffie of thee). Na afloop - het gesprek wordt rond 17.30 uur afgesloten - is er gelegenheid om na te praten met een glaasje sap of wijn tegen een vergoeding van 1 euro.

De toegang is gratis. Bij de uitgang wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

www.adkerk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden