Rauw Theater speelt vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober 'De Jossen' in het Huis van Waalre. Foto: Werner Rutten.
Rauw Theater speelt vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober 'De Jossen' in het Huis van Waalre. Foto: Werner Rutten. (Foto: Werner Rutten)

Rauw Theater speelt De Jossen van Tom Lanoye

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober staat Rauw Theater in Het Huis van Waalre met een nieuwe, gratis te bezoeken voorstelling: De Jossen. Een tijdloos stuk over het mechanisme (en de ondergang) van het samenleven in een groep. Vol (absurde) humor en een stevige laag diepgang.

De Vlaamse auteur Tom Lanoye schreef De Jossen in 2004. Dit tijdloze stuk toont het mechanisme (en de ondergang) van het samenleven in een groep. Een mechanisme dat in het klein in elke gezin voorkomt, in het groot in een samenleving en in het extreme in een leefgemeenschap. Onder regie van Wilma Stofmeel staan onze Jossen symbool voor al deze vormen.
 

De Jossen
Zijn ze een vriendengroep, een leefgemeenschap, een eigenzinnig volk? Het enige wat je van de Jossen te weten komt is dat ze allemaal Jos heten. En dat ze de idealen van hun groep omarmen. De Jossen doen alles samen. Hun geluk hangt af van het collectieve, van elkaar. Tot één Jos zegt: "Ik voel mij zo anders."
En hun hele wereld stort ineen. Noch verleiding, noch agressie of diepe rouw kan dit proces keren. Het onvermijdelijke gebeurt. Maar er blijft een sprankje hoop: 'Shalom chaverim, lehi traot' Vrede vriend, tot we elkaar weerzien.
 

Ik versus Wij
De Jossen zit boordevol (absurde) humor, zonder aan diepgang in te boeten. Vele thema's worden aangekaart; het individu versus de groep, de drang naar vrijheid, de behoefte aan veiligheid, liefde, je willen onderscheiden of juist zijn 'gelijk alleman'. Kom kijken en ontdek de vele dillema's uit het leven van De Jossen.
 

Tom Lanoye
De Vlaamse schrijver Tom Lanoye heeft sinds 1985 tientallen (verfilmde) romans, theaterteksten , verhalen, essays en gedichten geschreven. Daarnaast is hij ook een bekend gezicht op zowel de Vlaamse als Nederlandse televisie. Zijn theatertekst Ten Oorlog – waarin hij acht stukken van Shakespeare bewerkte tot een twaalf uur durende bewerking – werd in 2015 verkozen tot het meest belangwekkende toneelstuk in de Nederlandstalige theaterliteratuur.
 

Reserveren
De voorstelling De Jossen is gratis te bezoeken dankzij de Sint Christoffelstichting uit Waalre. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd. Dit is voor of na de voorstelling mogelijk. Daarnaast biedt Rauw Theater een VIP-deal aan. Voor €25,- per persoon krijg je een geheel verzorgde avond met hapjes, drankjes én de mooiste plekken. Er is een beperkt aantal VIP-plaatsen beschikbaar.

Zowel voor de VIP-plaatsen als voor de reguliere plaatsen wordt het aangeraden te reserveren. Dit kan online www.rauwtheater.nl of bij Het Huis van Waalre.

De Jossen begint beide dagen om 20.30 uur in de theaterzaal van Het Huis van Waalre, Koning Julianalaan 19.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden