Het toppunt dat Janske Wittgen meemaakte als lerares was een klas met wel 47 kleuters.
Het toppunt dat Janske Wittgen meemaakte als lerares was een klas met wel 47 kleuters. (Foto: )

Boek vol anekdotes uit het onderwijs

Val Caris

Zo gaat het er écht aan toe

'Het onderwijs. Je zou er een boek over kunnen schrijven', is een uitspraak die u vast vaker heeft gehoord. Basisschooljuf Janske Wittgen, uit Aalst, voegde de daad bij het woord en schreef dit boek: 'Ridders en Johan'.

AALST - Een groep kleuters zit een man achterna, die het dak van hun schoolgebouw aan het schoonmaken was. De kinderen proberen hem te vangen. Waarom? Nou, de man zou hun tennisballen stelen die op het dak lagen. 'Houd de dief!', roepen ze. Dit is een voorbeeld van de vele onvoorstelbare situaties die leerkrachten in het basisonderwijs meemaken. Janske Wittgen bundelde al haar ervaringen in een boek met de naam 'Ridders en Johan'. In het boek staan hilarische anekdotes, grappige uitspraken van kinderen en een aantal columns die Janske in de afgelopen jaren schreef.

Janske werkte 21 jaar als leerkracht en stond voor alle klassen. Van jong tot oud. De laatste vijf jaar van haar carrière als juf, gaf ze les aan de kleuterklas. Achteraf gezien vond ze deze tijd het leukst. Momenteel werkt Janske nog steeds voor het onderwijs, maar dan aan de andere kant, de organiserende kant. Als cultuurcoach helpt ze scholen met het samenstellen van het 'kunstmenu': hoe verwerk je onder andere literatuur, muziek of theater in het lespakket? ,,Wat ik niet mis, is het hooghouden van honderden ballen tegelijk'', laat Janske weten. ,,Wel mis ik het lachen met collega's en natuurlijk de kinderen, die altijd zo verrassend uit de hoek konden komen.''

Al vanaf het begin dat Janske in haar werk met kinderen in aanraking kwam, schreef ze bepaalde zaken op die ze meemaakte: 'Sommige uitspraken van de kids waren zo grappig dat ik ze absoluut niet wilde vergeten.' Pas toen ze vorig jaar april stopte met lesgeven, kreeg ze het idee om al deze tekstjes en notities te bundelen én uit te geven als boek. Volgens Janske zijn kinderen net ridders. Stoer, willen graag gezien worden, maar allen hebben ze een klein hartje. Vandaar de naam 'Ridders en Johan'.

Met haar boek wil Janske collega-leerkrachten een feest der herkenning geven. Maar dit is niet het enige doel dat het boek dient. Janske hoopt dat mensen, die eigenlijk weinig van het onderwijs afweten, erachter komen hoe het nu echt is om te werken in de sector. Dat het een prachtig beroep is, maar zeker niet het makkelijkste en al helemaal niet alleen draait om 'zes weken zomervakantie'. Naast haar debuut als boekenschrijfster is Janske al langer bezig met schrijven. Zo plaatst ze, zo nu en dan, een column op haar Facebookpagina. Een tweede boek is zelfs al onderweg en wordt een verzameling van deze columns.

Ridders en Johan is te verkrijgen op www.bol.com en bij de Bruna in centrum van Aalst. Zaterdag 5 oktober is Janske bij Bruna om haar boek te signeren. Geïnteresseerden zijn die dag welkom van 13.00 tot 15.00 uur. Prijs €15.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden