Op de foto vlnr. Dian, Jet, Hanneke, Brigitte en Cocky zeggen: 'Verkoop je kleding niet vanuit emotie; wil je het terug zien, of er iemand anders blij mee maken?'
Op de foto vlnr. Dian, Jet, Hanneke, Brigitte en Cocky zeggen: 'Verkoop je kleding niet vanuit emotie; wil je het terug zien, of er iemand anders blij mee maken?' (Foto: Theo van Sambeek)

Vrijwilligers bij Kinderkledingbeurs

Wilma Stofmeel

Komende zaterdag 28 september

Op zaterdag 28 september is de twee jaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs in Gemeenschapshuis De Pracht. In het voorjaar is de verkoop van zomerkleren, in het najaar zijn dat winterkleren. Sinds kort is daar nu ook de speelgoedbeurs aan gekoppeld. Brigitte, Cocky, Dian, Hanneke en Jet, vijf van de ruim tweeëntwintig trouwe vrijwilligers die zich al jarenlang inzetten voor deze beurs, vertellen er met plezier over.

WAALRE - Hoeveel jaren ze precies deze beurs doen weten ze niet, wel dat enkelen op weg zijn naar dertig jaar. Cocky doet het nog niet zo lang, naar eigen zeggen 'maar' elf jaar. Hanneke is er bijna vanaf het begin en Jet denkt dat ze dit vijfentwintig jaar doet. Wel weten ze met zekerheid dat het leuk is om je voor deze beurs in te zetten, ook al veranderd die met de jaren.

Hanneke herinnerd zich dat ze in het begin bij iemand thuis vergaderden: "We hadden toen nog niet zoveel vrijwilligers maar met de huidige grote groep lukt dat niet meer, nu vergaderen we hier in de Pracht." Door de jaren heen veranderde er meer vertelt Jet: "In het begin waren we dagen bezig met kleding sorteren die we stikkerden met prijs en verkoopcode, dat is veranderd. Nu kunnen klanten vierentwintig kledingstukken per inschrijving inleveren en moeten ze de kledingstukken zelf stikkeren. Je had toen ook veel baby- en merkkleding en zelf gemaakte kleding. Die zie je bijna niet meer." Dian is er een paar jaar tussenuit geweest, maar ze draait alweer een tijd mee. "We hadden altijd veel plezier onder elkaar, maar op den duur kwamen er steeds meer 'regeltjes' en dat bepaalde de sfeer. De lol ging er af en ik stopte ermee. Toch kon ik het niet missen en nu bevalt het me weer goed."

Dat de tijden veranderen is duidelijk te merken. Brigitte weet nog dat bij de aanmeldingen de telefoon roodgloeiend stond en dat het heel spannend was voordat de deuren open gingen: "We stonden letterlijk in de startblokken op onze plaats en telden af, wanneer de deuren openden stormde het publiek naar binnen. Dan was het letterlijk een gekkenhuis. Tegenwoordig is dat een stuk minder, je hebt de kringloopwinkels en er wordt veel tweedehands via internet gekocht en verkocht." De vrijwilligers wisselen ook meer, zo weet Cocky te vertellen: "Vaak wordt iemand bij ons vrijwilliger wanneer de kinderen naar school gaan en de kledingbeurs voor hun interessant is. We verkopen kleding van maat 74 tot en met S. Na een jaar of vijf, wanneer de kinderen groter worden haken ze af. Maar we hebben nooit te klagen over nieuwe aanmeldingen."

Inschrijven kan tot vrijdagmiddag 27 september, formulier ophalen tijdens kantorenuren in De Pracht. Kleding en speelgoed inleveren op vrijdagavond van 19:00 tot 21:00 uur. De Kinderkleding- en speelgoedbeurs is zaterdag 28 september van 10.00 tot 12.00 uur.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten