Oude tijden herleven, op muziek van toen werd vrolijk gedanst. Foto: Theo van Sambeek.
Oude tijden herleven, op muziek van toen werd vrolijk gedanst. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Prachtdag viert het eerste lustrum

In september 2014 startte in Gemeenschapshuis de Pracht op woensdag dagopvang voor kwetsbare ouderen. Wegens groot succes kon een jaar later ook op maandag een groep worden gestart. Inmiddels is het tijd voor een feestje: op maandag 9 september vierden de vrijwilligers, samen met alle gasten van de Prachtdag, het eerste lustrum.

Waalre - In 2014 besloot de overheid dat taken van de zorg overgeheveld moesten worden naar de gemeente. Zo ontstond de WMO. Helaas was er op dat moment in Waalre geen dagopvang voor eenzame en kwetsbare ouderen. Daardoor groeide bij Stichting de Pracht het idee om in de Pracht gelegenheid te bieden voor dagopvang aan deze doelgroep. Dankzij het Appeltje van Oranje dat ze voor dit initiatief ontvingen konden de vrijwilligers veel realiseren. Zoals de eigen keuken om voor de gasten, of samen met hen te koken.

Loes Kort en Els Morren hebben de Prachtdag zien groeien. Loes verteld "We hebben een hechte vrijwilligersgroep met elf vrouwen, die doen de boodschappen, zorgen voor iets warms bij de lunch en zo meer. En we hebben vijf mannen. Die maken het programma voor de gasten om mee te gaan wandelen. Onze vrijwilligers stopten alleen om gezondheidsredenen of door omstandigheden." Els vult aan: "Dat danken we aan onze visie: Laat iedere vrijwilliger doen waar hij of zij goed in is. Ze moeten er zelf plezier aan beleven en hun talenten benutten."

De feestelijke dag begon al goed; koffie met daarbij een stuk van de prachtige taart, geschonken door Bakkerij De Vocht. De gasten zaten in groepjes met vrijwilligers aan tafels in de ontmoetingsruimte. Overal stond een bloemetje op tafel, dat sponsorde Bloemerie Den Hof. Er waren menukaartjes gemaakt en voor iedere gast of vrijwilliger een mooie attentie. De werkgroep stelde het menu samen en ieder bereidde het recept dat ze zelf had uitgekozen. Alles kon low budget want veel is gesponsord door Albert Heijn Den Hof en Slagerij van Tongeren. Tijdens het eten, waar zichtbaar van werd genoten, was er life muziek waarop gasten en vrijwilligers zich aan een dansje waagden.

Greta Geven (84) en Anny van Dongen (88) zitten met Hannie Prinsen aan tafel. Greta ging samen met haar man naar de Prachtdag. Nu hij opgenomen is, komt ze nog steeds om samen met de andere gasten te wandelen en daarbij te ondersteunen. Anny komt vanaf het begin naar de Prachtdag. Eerst lopend met de rollator, nu dat niet meer lukt met de taxibus. Zij vindt hier gezelligheid en aanspraak. Hannie is een vrijwilliger van het eerste uur. "Ik doe de boodschappen voor de warme lunch. Het is dankbaar werk en fijn om zo gewaardeerd te worden."

Er is op maandag en woensdag weer plaats, vooral mannen zijn welkom zodat er meer 'mannendingen' gedaan kunnen worden. Bel voor informatie en aanmelden: 040-2217400.

Meer berichten