Maartje Borghuis

'Back to school' bij de tandarts

Foto:

De scholen zijn weer begonnen! Die nieuwe start kwam altijd voorbij rond mijn verjaardag, begin september. Nieuw jaar, nieuwe leeftijd, nieuwe dingen leren. De afgelopen weken hingen die banners er weer: 'de scholen zijn weer begonnen'. Deze zouden automobilisten moeten helpen herinneren aan het feit dat er meer wiebelende fietsertjes op de weg zijn dan normaal.

Ik heb altijd naar school kunnen lopen vroeger. Ik ben net 37, mag ik al 'vroeger' zeggen? Mijn basisschool was een ruime tien minuten lopen, mijn middelbare school nog minder. Er was minder drukte op de weg, ik kon met mijn grote broers al op jonge leeftijd zelfstandig naar school wandelen.

Toen ik nog net 17 was ging ik studeren in Nijmegen, ook lekker zelfstandig. Je zou denken dat ik op mijn huidige oude dag, het schoolse leven wel achter me heb gelaten. Helaas werd ik deze week weer verrast door een aloude droom die zo nu en dan de revue passeert.

'Ik ben al jaren aan het werk als tandarts, maar ineens blijkt dat ik mijn universiteitsdiploma nog niet heb gehaald. Bij de meest recente droom waren mijn papieren tentamens niet meer geldig, alles moest digitaal vastgelegd worden. Alles moest opnieuw, op een tablet zo groot als een Nokia 3310. En blijkbaar moest ik dat buiten op een trappetje doen, het was gelukkig wel zonnig.'

De studie tandheelkunde is best pittig. Niet zozeer vreselijk moeilijk, maar een druk programma met veel verantwoordelijkheden, een langdurige stressbestendigheidstest. De middelbare school was peanuts vergeleken daarmee.

Ik vond het niet heel erg toen ik na al die jaren mijn papiertje in handen had. Hoewel ik nog steeds veel aan nascholing doe, is de universiteit een ervaring die ik niet graag nog eens geheel over zou willen doen. Nu zit ik een beetje aan de andere kant: anderen iets leren te doen waar ze de rest van hun leven plezier van hebben.

600.000 kinderen in Nederland gaan niet naar de tandarts en het aantal gaatjes in het melkgebit is nog altijd zorgwekkend. Laatst was in het nieuws dat er nog veel mensen niet weten dat veruit de meeste kindertandzorg geheel vergoed wordt.

Daarnaast zijn er initiatieven zoals 'Hou je mond gezond', waarbij zorgverleners uitleg komen geven op scholen, om de bewustwording te vergroten.

Met de wijsheid van nu zou ik best nog een jaartje middelbare school over willen doen misschien. Maar dan zonder alle puberzorgen van toen. Ik zou dus nu weer terug even kunnen gaan, maar dan in de functie van voorlichter.

Ach, wie weet wordt de cirkel zo vanzelf weer rond en sta ik straks als poets-juffrouw voor de klas. Maar dan is het een zelfgekozen droom, geen nachtmerrie.

Maartje Borghuis

Meer berichten