Diaken Bas (l) en dominee Ferdinand staken gebroederlijk de handen uit de mouwen. Foto: Theo van Sambeek.
Diaken Bas (l) en dominee Ferdinand staken gebroederlijk de handen uit de mouwen. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Dorpsdiner: in vrijheid verbonden

De datum van het dorpsdiner was twee keer verschoven en kwam daarbij steeds meer in de buurt van het najaarsweer. Maar op zaterdag 14 september scheen de zon vol op het prachtig aangeklede Boerenbondterrein. Team 'Wij Waalre' liep te stralen terwijl de driehonderdvijfentwintig gasten binnenstroomden. Deze avond werden Waalrenaren met het dorpsdiner in vrijheid verbonden met elkaar en de vele vrijwilligers stonden voor hun klaar.

Waalre - De gasten ontmoetten elkaar op het binnenplein waar zich levendige gesprekken ontsponnen. Rond half zes zochten ze een plaatsje aan tafel. Een rondgang op het plein liet zien hoe gevarieerd het publiek was. Verenigingsmensen en individuele bezoekers schoven gezellig aan. Ook al was je een eenling, je had altijd aanspraak. De gasten van 'Met je Hart' werden met een busje gehaald en later teruggebracht. Aan twee grote tafels zaten de bewoners van Beekdael, een hechte groep senioren die, ook nu ze elk in hun eigen huis wonen, nog steeds samen optrekken. Middenvoor stond de tafel met vluchtelingen. De volwassenen en kinderen zaten zichtbaar te genieten van het eten en de feestelijke sfeer.

Burgemeester Brenninkmeijer opende de avond met een hartelijk welkom: "Ons thema is 'In vrijheid verbonden' want deze week staat alles in het teken van vrijheid. Met afgelopen woensdag de dodenherdenking in de Willibrorduskerk, waar Guus Meeuwis een mooie speech gaf over zijn opa in oorlogstijd en vanmorgen met de indrukwekkende stoet van Market Garden die van Leopoldsburg uit België via Valkenswaard door Aalst en Eindhoven naar Schijndel trok. En hier vanavond vieren wij dat we samen in vrijheid aan tafel zitten." Daarna werd Brenninkmeijer in de bloemetjes gezet omdat het zijn vijfendertigste trouwdag was.

Er was veel inzet van vrijwilligers, ook dominee Borger en diaken Leijtens waren daarbij van de partij. Het team 'Wij Waalre' toonde niet alleen goed te kunnen organiseren, maar stak ook de handen uit de mouwen. Het eten werd uitgeserveerd, de drankjes konden worden besteld en er werd gezorgd dat de toiletten schoon waren. Vrijdag waren de pagodetenten neergezet, maar zaterdag werd pas alles opgebouwd. Het was heel veel werk, de vrijwilligers werkten in ploegendienst. Alles werd ook weer om middernacht afgebroken. Dat was hard werken, maar zo werden de kosten van bewaking uitgespaard.

Het eten was afwisselend, voor elk wat wils. De vrijwilligers trokken er hard aan om iedereen tegelijk te bedienen. Duo DNA (Dieter en Adje) trokken als troubadours langs de tafels. Als echte sfeermakers kregen ze hun publiek aan het lachen en zingen met de zelf geschreven teksten op bekende zestiger jaren muziek. Vooral bij het nummer 'Gloria' van de band Them met Van Morrisson uit 1962 werd uit volle borst meegezongen, maar nu werd Waalre zingend gespeld.

Stichting Wij Waalre kan terug kijken op een succesvolle 2e editie van het dorpsdiner.

Meer berichten