Ensemble Tango de Barrio verzorgt het bevrijdingsconcert
Ensemble Tango de Barrio verzorgt het bevrijdingsconcert (Foto: eigen foto)

Thema dit jaar 'Plekken van Plezier'

De Open Monumentendag op zondag 15 september is georganiseerd door een werkgroep bestaande uit leden van de Gemeentelijke Monumentencommissie, commissie Oude Willibrorduskerk, Waalres Erfgoed en Het Waalres Museum. Rond de Markt in Waalre zijn er tussen 13.00-17.00 uur allerlei activiteiten.

WAALRE - In het kader van 75 jaar bevrijding biedt Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden, in samenwerking met Willibrordconcerten Waalre, deze dag een bevrijdingsconcert aan.

Het programma voor zondag 15 september ziet er als volgt uit:

13.00 uur: opening door burgemeester Jan Brenninkmeijer, in Het Koetshuis aan de Markt 2.
Hier zijn tussen 13.00-17.00 uur foto’s en films van nu en van weleer te zien die een beeld geven van de plezierige momenten en gebeurtenissen in Aalst en Waalre. Waalres Erfgoed is aanwezig met een stand en voor de bezoekers is er de mogelijkheid naar aanleiding van het getoonde materiaal een eigen verhaal te vertellen over plezierige belevenissen.

13.00-17.00 uur: 'Eregalerij Brabants Gesneuvelden'. In Het Waalres Museum (Willibrorduslaan 4) is in het kader van 75 jaar bevrijding en in samenwerking met het Brabants Historisch Informatiecentrum uit Den Bosch met voorwerpen, beeld en tekst aandacht besteed aan de Brabantse soldaten en verzetsstrijders die een bijdrage hebben geleverd aan de bevrijding.

13.00-15.00 uur: bezichtiging kransen rond het herdenkingsgraf in de Oude Willibrorduskerk aan de Oude Torenstraat. Tevens kan de toren worden beklommen.

14.00-16.30 uur: tentoonstelling van iconen met als thema 'Barmhartigheid' van de schilder Geert Hüsstegen in de Willibrorduskerk aan de Markt. Om 15.00 uur geeft de schilder uitleg.

14.00-14.45 uur: concert op de vredesbeiaard door Nan Los te beluisteren buiten op het grasveld bij de Oude Willibrorduskerk. De toren van de kerk herbergt één van de 41 vredesbeiaards van over de hele wereld en speciaal voor 75 jaar bevrijding is door J.J.H. van Rosmalen het stuk “Carnegie March” gecomponeerd. Dit stuk wordt de komende maanden ter gelegenheid van de bevrijding in estafettevorm op veel beiaards in Europa ten gehore gebracht. Ook Nan Los speelt dit stuk op 15 september naast nog andere feestelijke werken.

15.00-16.00 uur: bevrijdingsconcert in de Oude Willibrorduskerk aangeboden door Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden en uitgevoerd door Ensemble Tango de Barrio. Dit gezelschap, bestaande uit een vijftal muzikanten met internationale ervaring, brengt met passie, feestelijke maar ook ontroerende vocale en instrumentale muziek uit Argentinië.

Alle activiteiten zijn op zondag 15 september gratis bij te wonen. Voor het bevrijdingsconcert door Tango de Barrio wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.

Meer berichten