Marie José (staand) proost met de vrijwilligers, op het afgelopen jaar. Foto: Theo van Sambeek.
Marie José (staand) proost met de vrijwilligers, op het afgelopen jaar. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Zonder vrijwilligers, geen gasten

Dinsdag 3 september vond in Brabants Genot de jaarlijkse feestavond plaats voor vrijwilligers van het Woldersven. Zoals altijd was er ook dit jaar een grote opkomst. Directrice Marie José de Vrind sprak haar dankbaarheid uit naar de aanwezigen voor de inzet van het afgelopen jaar. Daarnaast vertelde ze zich zorgen te maken over de toekomst van het Woldersven. Hoelang zullen er nog mensen zijn die zich voor de gasten in het Woldersven inzetten. Want zonder vrijwilligers kunnen gasten niet genieten van deze vakantieweek.

Waalre - Ruim tweehonderd vrijwilligers zetten zich in voor de gasten van het Woldersven, daarbij rekent De Vrind ook de afgevaardigden van koren, IVN, volksdansgroepen of vrijwilligers die knutselen met de gasten. Trots vertelt ze dat er zijn die worstenbroodjes bakken en er is aangeboden om de gasten een keer een schoonheidsbehandeling te geven. "Niemand bij ons wordt betaald. We hebben gastvrouwen, poetsdames, tuinlui, verzorgers en verpleegsters. Er zijn vrijwilligers die de maaltijden bij de cateraar halen en de activiteitencommissie organiseert van alles om deze vakantieweek tot een succes te maken. Onze gasten genieten en zijn met weinig tevreden."

Op dit moment loopt het goed in de organisatie, maar hoe lang nog? De Vrind maakt zich zorgen. "In 2021 bestaan we veertig jaar, we hebben nog vrijwilligers van het eerste uur. Toen die begonnen waren die rond de veertig jaar. Vaak meldden die zich aan toen de kinderen naar de middelbare school gingen. Nu is de gemiddelde leeftijd tussen zeventig en tachtig jaar, zoetjes aan beginnen er mensen af te vallen. Ze krijgen gezondheidsproblemen, of een zieke partner waar voor moet worden gezorgd, of het wordt gewoon te zwaar voor ze. Ik geef ons nog vijf jaar en dan zitten we met een groot probleem als zich in de tussentijd geen jongere mensen aanmelden. We hebben echt hard mensen nodig beneden de vijftig jaar, zodat we daar weer mee vooruit kunnen. Als er niets veranderd is er over tien jaar geen Woldersven meer, of het wordt onbetaalbaar voor de gasten. Dit vakantiehuis is uniek, er komen ouderen uit heel Brabant en Limburg hier genieten, voor een betaalbare prijs. Dat kan dankzij onze vrijwilligers. Ik zou wel willen roepen: (jonge) mensen, neem je verantwoordelijkheid en draag een steentje bij, wordt bij ons vrijwilliger. Dit wordt misschien ook jouw toekomst en je zult dan blij zijn dat deze mogelijkheid er is om helemaal verzorgd er een weekje uit te zijn."

Op het moment van het interview waren zes gasten uit Oisterwijk aanwezig. Zij roemden de mooie omgeving en het uitzicht op het ven. Iedere dag was een verrassing wat die brengen zou en het was goed van eten en drinken.

Meer informatie kijk op www.woldersven.nl of telefonisch 040-221731 en 06-22485171.

Meer berichten