Een deel van het drieluik dat het verhaal van de Duitse inval verteld.
Een deel van het drieluik dat het verhaal van de Duitse inval verteld. (Foto: )

Expositie 'Eregalerij van Brabantse Gesneuvelden'

In het kader van de 75e Herdenking van Brabantse Gesneuvelden wordt van zaterdag 7 tot zondag 22 september in Het Waalres Museum de tentoonstelling 'Eregalerij van Brabantse Gesneuvelden' gehouden.

WAALRE - Met een digitale eregalerij worden alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers geëerd. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Stichting Brabantse Gesneuvelden en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Aan bijna alle 1900 Brabantse militairen en verzetsplegers die sinds 1940 zijn omgekomen wordt een gezicht gegeven, hun verhaal verteld en een plaats gegeven in de Eregalerij. Het gaat dan niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de Brabantse militairen die zijn omgekomen in Nederlands Oost-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, tijdens de Koreaoorlog en tijdens de verschillende VN- en NAVO-missies daarna. Velen van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Allemaal verdienen ze het dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook.

In een aantal drieluiken wordt een beeld gegeven van de Duitse inval in mei 1940, de concentratiekampen, de Japanse bezetting in Nederlands Indië, de militaire missies vanaf 1950, Nederlands Indië 1945-1949, en de Bevrijding.


Workshop
Woensdag 11 september is erin Het Waalres Museum een workshop met een 'past forward program'. Hierin staat de vraag centraal: Hoe kunnen we nu en in de toekomst nog zinvol invulling geven aan het herdenken de slachtoffers, de gesneuvelden, de bevrijding? Het begint om 10.00 uur.

Openingstijden
De expositie is dagelijks geopend van 13:30 tot 17:00 uur; de toegang is gratis. Het is mogelijk een afspraak te maken voor een bezichtiging buiten de openingstijden. Neem hiervoor contact op met het museum.

De expositie is te zien van zaterdag 7 tot zondag 22 september in Het Waalres Museum, Willibrorduslaan 4 in Waalre. De toegang is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden