75e Provinciale herdenking Brabantse gesneuvelden

Foto:

De 75e provinciale herdenking van Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders begint begint woensdag 11 september om 19.00 uur in de Willibrorduskerk aan de Markt in Waalre. De herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden. Het thema dit jaar is 'Herdenken krijgt een gezicht'. Gastspreker dit jaar is Guus Meeuwis.

WAALRE - Bij de herdenking worden alle Brabanders herdacht, die hun leven hebben gegeven voor het vaderland, zowel als militair of als verzetsstrijder.

Aan het programma werken mee: de politieharmonie Oost-Brabant, groep 8-leerlingen van BS De Wilderen Waalre, deelnemers aan de internationale jongerenconferentie, organist Leen Nijdam, fluitist Stef Bazelmans, trompettist Herbert Bakker en beiaardier Nan Los. De herdenking in de Willibrorduskerk wordt geopend en afgesloten door de voorzitter van de Stichting de heer Frank Petter.

Na afloop van de herdenking gaan de aanwezigen, onder de klanken van de beiaard, in stille stoet via de Markt naar het provinciaal gedachtenismonument, het 'Oude Willibrorduskerkje'. Hier vindt onder muzikale begeleiding van Stef Bazelmans en Leen Nijdam de kranslegging en het defilé langs het graf van de Brabantse soldaat plaats. Na afloop van de kranslegging is eenieder welkom voor een samenzijn in 'Het Klooster' aan de Hoogstraat 8 in Waalre.

Het bestuur van de Stichting nodigt ook de inwoners van Waalre nadrukkelijk uit voor het bijwonen van de herdenking. Gelet op de te verwachten belangstelling en het beperkt aantal vrije plaatsen verzoekt zij om u per mail aan te melden bij het secretariaat: secretariaat.shbg@gmail.com.

Extra activiteiten
Ter gelegenheid van de 75e herdenking en het thema 'Herdenken krijgt een gezicht' vinden de volgende activiteiten plaats:

Brabant Remembers
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Met de 75 persoonlijke verhalen worden makers, kunstenaars en beleidsmakers geïnspireerd. Met het doel dat een breed en talrijk nationaal en internationaal publiek in 2019 en 2020 op 75 locaties, 75 persoonlijke levens veranderende oorlogsverhalen kan beleven.

Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel (inter)nationaal programma in 2019-2020. Met het doel om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken.

Jongerenconferentie
Op 28 oktober 1945 werd in Waalre de eerste Brabantse herdenking van de gevallenen georganiseerd. Nu, 75 jaar later, is die traditie nog steeds springlevend. Zowel de provincie als de stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden vinden het belangrijk om de traditie in Brabant te verankeren, nieuwe wegen naar de toekomst in te slaan en jongeren te betrekken. Daarom wordt er van maandag 9 tot woensdag 11 september een internationale jongerenconferentie gehouden met als titel 'Past: Forward, Reflect, Rethink, Remember'. De resultaten van deze conferentie worden voorafgaand aan de herdenking op 11 september om 17.00 uur in Het Huis van Waalre gepresenteerd.

Bevrijdingsconcert
Het Oude Willibrorduskerkje is op zondag 15 september van 13.00 tot 15.00 uur open voor het publiek. Vanaf 14.00 uur speelt Nan Los een bevrijdingsbeiaardconcert. Om 15.00 uur wordt er een bevrijdingsconcert uitgevoerd door het ensemble Tango de Barrio. Een ensemble dat Argentijnse muziek brengt op een feestelijke en meeslepende wijze. Het concert wordt door de Stichting aangeboden aan de gemeenschap en is gratis toegankelijk.

Tentoonstelling in het Waalres Museum
Van zaterdag 7 tot en met zondag 22 september 2019 vindt er in het Waalres Museum gelegen aan de Willibrorduslaan een tentoonstelling plaats van de door het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) opgehaalde verhalen en beelden van de Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Meer informatie
Voor nadere informatie neem contact op met de secretaris van de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden: J.A.J. Claessen, De Mommers 43 in Waalre. Telefoon: 040-2215421 of 06-51103544. Of per mail naar: secretariaat.shbg@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden