Expositie 'Ontmoetingen en Emoties' sluit 1 september

De realistische figuratieve olieverfschilderijen van Kees Habraken zijn te zien in het Waalres Museum.
De realistische figuratieve olieverfschilderijen van Kees Habraken zijn te zien in het Waalres Museum. (Foto: )

In verband met de komende tentoonstelling in Waalre van de Eregalerij van Brabantse Gesneuvelden is de huidige exposant Kees Habraken bereid zijn tentoonstelling in Het Waalres Museum, 'Ontmoetingen en Emoties' al op 1 september af te sluiten.

WAALRE - Kees Habraken toont gezichten van over de hele wereld in zijn schilderijen in Het Waalres Museum.

De expositie werd geopend door dr. Hans Sondaal, oud-voorzitter van het bestuur van het Aboriginal Museum in Utrecht met de veelzeggende woorden: "Ik vind de schilderijen die getuigen van zijn talloze ontmoetingen, sterk en intens. Zij zijn bezield en drukken zichtbaar én voelbaar de gevoelens uit die een ontmoeting heeft opgeroepen. Ik ben bijvoorbeeld bijzonder getroffen door de vier schilderijen van een jonge vrouw uit Burkina Faso: van één persoon heeft Kees Habraken vier totaal verschillende gemoedstoestanden in beeld gebracht."

"Bij het zien van de schilderijen besef ik hoe beperkt woorden zijn in het uitdrukken van ervaringen en gevoelens. Elk woord is een keuze die andere woorden uitsluit. Overal ter wereld vertellen de gezichten van mensen, de houding van hun lichaam een verhaal en zijn zij de uitdrukking van universele emoties als vreugde, angst, blijheid en verslagenheid. En zo verbinden de schilderijen ons met anderen elders in de wereld."

"In zijn werken verraadt hij de kenmerken van zijn oude vak, de psychotherapie. Hij overtuigt ons om niet alleen met een opener blik, maar ook anders naar de wereld om ons heen te kijken en zo inzicht te krijgen in onze eigen opvattingen over die wereld. Vrij naar Rosa Luxemburg zou ik willen zeggen dat wie zijn eigen opvattingen niet toetst, niet weet hoe vast hij zit.

Kees Habraken reist al jarenlang de wereld over. De ontmoetingen tijdens deze reizen inspireren hem tot het maken van realistische figuratieve olieverfschilderijen. Het resultaat is een serie fraaie, krachtige en kleurrijke portretten met kenmerkende gezichtsexpressie.

Meer werk van Habraken is te zien op www.keeshabraken.nl

De expositie 'Ontmoetingen en Emoties' is te zien tot donderdag 1 september in Het Waalres Museum aan de Willibrorduslaan 4 in Waalre, tel. 040-2216985. De expositie is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

De toegangsprijs bedraagt 4 euro.

www.hetwaalresmuseum.nl

Meer berichten