Na een doordeweekse ochtendtraining worden Isa en haar teamgenootjes met een busje van de zaal naar school gebracht. Foto: Sandra Janssen.
Na een doordeweekse ochtendtraining worden Isa en haar teamgenootjes met een busje van de zaal naar school gebracht. Foto: Sandra Janssen. (Foto: Sandra Janssen)

Isa Buiting heeft mooi doel voor ogen

De 14-jarige Isa Buiting uit Waalre is een getalenteerd turnster en een echte doorzetter. Iedere dag reist ze met de trein van Waalre naar school in Rosmalen en traint ze zo'n 28 uur per week bij Topturnen Zuid in Den Bosch. Haar ultieme doel is deelnemen aan de Olympische Spelen.

WAALRE - Op het NK turnen, van afgelopen juni, behaalde Isa Buiting de zesde plek van de junioren. In haar eigen leeftijdscategorie, eerstejaars junior, mocht ze zich zelfs de hoogstgeplaatste deelneemster van Nederland noemen. Het nieuwe turnseizoen en het nieuwe schooljaar zijn alweer van start gegaan en Isa is vastberaden om ook dit jaar weer tot een succes te maken. Ze heeft haar zinnen gezet op een podiumplek tijdens het NK en daarnaast wil ze zich dolgraag plaatsen voor het Jeugd EK, dat komend jaar wordt gehouden in Parijs.

Van Waalre naar Den Bosch
Toen Isa vijf jaar oud was, begon ze met sporten. Ze zat toen op de kleutergym en op judo. In beide sporten wist ze haar mannetje te staan en ze ontgroeide de gymlessen in sporthal Hoeveland in Waalre daarom al snel. De volgende stap was een proefles 'turnen' bij Turn- en Gymvereniging Tonido in Dommelen. De eerste kennismaking was een groot succes en Isa mocht meteen aansluiten bij het 'talentengroepje'. Het aantal trainingsuren bij turnen werd al snel meer en Isa moest een keuze maken tussen turnen en judoën. Deze keus viel op turnen. Bij Tonido bleef ze hoge ogen gooien en haar trainer vertelde haar over Topturnen Zuid, een Talentencentrum voor turnsters in Den Bosch. In 2014 sloot Isa zich aan bij de talenten van Topturnen Zuid. Ze traint daar onder andere samen met de Eindhovense Tisha Volleman, Nederlands kampioene en kanshebber voor het Olympisch damesteam in Tokio.

Olympische droom
Onderdeel zijn van het Olympisch team, is nou precies wat voor Isa het ultieme doel is. De eerste mogelijkheid zouden de Olympische Spelen van 2024 kunnen zijn (per toeval ook georganiseerd in Parijs). Hiervoor werkt ze enorm hard. Doordat haar turnvereniging in Den Bosch is gelegen, gaat ze ook daar in de buurt naar school. Vijf dagen in de week is ze te vinden op het Rodenborch College in Rosmalen. Deze school heeft de zogeheten LOOT-status en mag zich daarom een Topsport Talentschool noemen. Naast haar lessen traint Isa negen keer per week, wat neerkomt op zo'n 28 uur turnen. Dit is natuurlijk niet niks, maar Isa houdt van turnen en ze heeft veel voor haar passie over.

Isa's nieuwe turnjaar staat dus in het teken van het bereiken van het Jeugd EK en een podiumplek op het NK. Ze verheugt zich op het nieuwe seizoen en gaat, samen met een choreografe, beginnen aan een nieuwe routine op de vloer. Dit jaar heeft Isa nog wedstrijden in Den Bosch, het Duitse Leverkussen en het Belgische Keerbergen. Wij wensen Isa enorm veel succes en zullen zeker nog veel van haar horen.

Meer berichten