Lambert Teunissen in vol ornaat. Foto: Theo van Sambeek
Lambert Teunissen in vol ornaat. Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

Teunissen maakt zich op voor strijd

Wilma Stofmeel

Keizer schieten bij gilde

Het gilde St. Antonius & St. Catharina vierde op 26 mei haar 475 jarig bestaan op het gildeterrein. Op zondag 18 augustus wacht hen, naar ze hopen, nog een feestje. Lambert Teunissen die al zes jaar 'Koning' is, gaat dan op voor de titel 'Keizer'.

AALST - Ook nu is de wedstijd op locatie de Houtakker. Om 13:00 uur geven diaken Bas en wethouder Alexander Holstein het starschot. Publiek is daarbij welkom, de toegang is gratis.

Het Koningsschieten is een interne aangelegenheid van een gilde, daar doen geen gildes van buitenaf aan mee. Teunissen moest drie keer achter elkaar de titel 'Koning' hebben behaald voordat hij op mag gaan voor 'Keizer'. Aangezien hij deze titel zes jaar op een rij heeft, zal dit geen probleem zijn. De titel 'Keizer' krijgt Teunissen voor het leven, dat kan betekenen dat er verschillende leden van het gilde keizer zijn. Dan wordt de titel pas overgedragen als de huidige keizer overlijdt, of zelf aftreedt.

In de geschiedenis van St. Antonius & St. Catharina komen drie 'Keizers' voor te weten Van Hoof, Jungeburth en van Doormalen. Zowel voor de koning als de keizer geldt dat die, als hij wint, over het hoofdvaandel mag lopen, een eer die gebruikelijk aan de geestelijkheid en koning Willem Alexander is voorbehouden. Daarbij kleedt hij zich bij gilde-activiteiten in vol ornaat, met de daarbij behorende onderscheidingen. Een aardige bijkomstigheid is dat de keizer ook vrijgesteld is van contributie.

Zondag nemen naast Lambert Teunissen aan de wedstrijd deel: Arno van der Aalst, Maurits Theunissen, Annemieke van der Steen en Rob Singels. Teunissen maakt twee vogels waarop wordt geschoten. Eerst moeten alle deelnemers minimaal één keer schieten, dat doen ze met een 22 klein kaliber geweer, daarna begint de wedstrijd. De houten vogel moet helemaal van de spil worden geschoten, er mag geen hout overblijven. Wanneer Teunissen uiteindelijk wint, moet er daarna nog geschoten worden om een koning te kunnen benoemen. Het belooft daarom een spannende middag te worden.

Op zondag 2 juni nam het gilde St. Antonius & St. Catharina deel aan de 77ste Kringgildedag 2019 dat georganiseerd werd door Heilig Kruisgilde Gerwen. Alle gilden uit Brabant, Limburg en buurlanden waren daar aanwezig. Een voor een kwamen ze op gemarcheerd om daarna op bevel gezamenlijk met trompet en tromslag op te lopen. Een indrukwekkend gezicht, net als het gezamenlijk vaandelzwaaien. Opvallend is dat, hoewel het een hele oude traditie is, er toch nog veel jongeren aan deelnemen.

De leden van St. Antonius & St. Catharina zouden meer jeugd- en volwassenleden willen begroeten. Neem hiervoor contact op via www.facebook.com/gildeAalst of telefoon 0622428304. Ook is er dringend behoefte aan een secretaris. Hij of zij is niet verplicht lid te worden van de club.

Meer berichten