Van links naar rechts: Johan Castelijns, Erik Schram, Maria Meulendijks, Jan de Bruijn, Ester van Sambeek en Toon Liebregts.
Van links naar rechts: Johan Castelijns, Erik Schram, Maria Meulendijks, Jan de Bruijn, Ester van Sambeek en Toon Liebregts. (Foto: )

'Er is hier veel ruitertoerisme'

Roy de Leijer

Ruiterroutenetwerk geopend

Bij manage De Molenberg aan de weg tussen Valkenswaard en Leende vond op 17 juli de officiële opening plaats van het ruiter- en menroutenetwerk in de regio. Het nieuwe knooppuntennetwerk biedt ruiters en menners urenlang rijplezier..

Valkenswaard - Het knooppuntennetwerk, waaraan 8 jaar is gewerkt, verbindt de rij- en menroutes in Heeze-Leende met knooppunten uit omliggende gemeenten als Cranendonck, Valkenswaard en Someren.

"Ook andere gemeenten, waaronder Waalre en Bergeijk, gaat binnenkort aan de slag met het opzetten van ruiter- en menroutenetwerken", weet Ester van Sambeeck, beleidsadviseur vrijetijdseconomie bij de gemeente Heeze-Leende.
"De omvang van de gemeentelijke netwerken varieert van 50 tot 120 kilometer. Door ze aan elkaar te knopen wordt het straks mogelijk om van Hilvarenbeek tot aan Limburg een buitenrit te maken", zegt Johan Castelijns, regioconsulent Zuidoost-Brabant van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS).

De gemeente Heeze-Leende nam het initiatief voor het lokale knooppuntennetwerk. "Er is hier veel ruitertoerisme. We hebben daarom onderzocht wat ruiters en menners gemiddeld besteden in het gebied waar ze een buitenrit maken. Dat blijkt best veel te zijn. Met dit gegeven zijn we met ondernemers in overleg gegaan." De Molenberg in Leende is een van de vier startlocaties in Heeze-Leende. Dat geldt ook voor ruitersportcentrum Meulendijks in Heeze.

Wethouder Jan de Bruijn onthulde op woensdag 17 juli het bijbehorende informatiebord bij de manage in Leende. Hij kreeg daarbij hulp van Toon Liebregts van De Molenberg en Maria Meulendijks van ruitersportcentrum Meulendijks. In Heeze-Leende is 86 kilometer aan ruiter- en menroutes uitgezet. De routes, die door middel van genummerde knooppunten met elkaar zijn verbonden, zijn tweezijdig bewegwijzerd en voeren voornamelijk over onverharde paden.

"De routes worden voortdurend bijgespijkerd en uitgebouwd", zegt De Bruijn. Het netwerk is gerealiseerd in samenwerking met partijen als Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. De hippische ondernemers en ruiters helpen bij het onderhoud van de routes en materialen, zoals de routebordjes. "Eerder dit jaar hebben we met vrijwilligers en ondersteuning van Staatsbosbeheer en paardenbond KNHS al een opschoondag in het Leenderbos gehouden", zegt Liebregts.

Door ruiters eigen paden te geven is Staatsbosbeheer beter in staat om bezoekersstromen te sturen. Boswachter Erik Schram: "Het ruiter- en menroutenetwerk zorgt ervoor dat we verschillende vormen van recreatie van elkaar kunnen scheiden. Zo is het in verband met de veiligheid onwenselijk dat fietsers en wandelaars op de ruiter- en menpaden te vinden zijn. Op dit moment is er nog maar een kleine overlap."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden