Bart maakt er samen met zijn  Lustigen Brüder een mooi feestje van tijdens het Terrasconcert. Foto: Theo van Sambeek.
Bart maakt er samen met zijn Lustigen Brüder een mooi feestje van tijdens het Terrasconcert. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Die Lustigen Brüder vieren tweede lustrum

Blaskapelle Die Lustigen Brüder viert zondag 21 juli het tweede lustrum. Dat doen zij met een concert op het terras van de Wolderse Wever. Vijf muzikanten uit verschillende gezelschappen besloten als geintje een blaaskapel te beginnen. Het zou eenmalig zijn. Inmiddels zijn ze tien jaar verder, bestaat de kapel uit zeven leden en vormen ze een hechte muzikale vriendengroep. Bart Hermans is een van de mannen van het eerste uur.

Waalre - "Die Lustigen Brüder is ontstaan tijdens het Duitse bierfeest op de TU. Bij een pot bier met bratwurst bedachten we met een paar vrienden dat er op zo'n bierfeest ook echte Edelweissmuziek thuis hoort. Zouden wij dat ook kunnen spelen? We hadden als voordeel dat we allemaal ook in andere gezelschappen zaten en van bladmuziek kunnen spelen. Sommigen zaten bij harmonie de Volharding, anderen bij harmonie Juliana of in een dweilorkestjes. We staken de koppen bij elkaar, leenden bladmuziek van Die Lustige Bub'n en de Edelweiss Kappelle en gingen aan de slag. De muziek blijkt tot onze verrassing heel interessant te zijn en het werd voor ons een uitdaging om die te spelen. Zo is een mooie formule ontstaan: een vriendengroep die samen muziek maakt."

"De Edelweissmuziek heeft een stoffig imago, maar is dat verre van dat. Je hebt de traditionele Duitse en Oostenrijkse muziek, maar ook in Tsjechië komt deze stijl voor. Naast bestaande muziek schrijven we ook zelf nummers. Die zijn meer eigentijds, maar wel met het typische Edelweiss sausje. We zijn democratisch; wanneer iemand een nieuw nummer heeft geschreven, of een muziekstuk inbrengt, spelen we dat, maar zijn we wel kritisch op elkaar en vinden kwaliteit belangrijk. Sam Ratering is onze Kapellmeister, echter alleen tijdens de optredens. Eens in de veertien dagen repeteren we en zijn dan te gast in de Wolderse Wever. Hans Daris is een van onze meest kritische luisteraars, maar het kan bij hem niet meer stuk wanneer we 'Die kapelle hat gewonnen' spelen."

"Regelmatig luisteren we bij andere kapellen. Daar leer je veel van. Zo zijn we al negen keer naar het festival 'Woodstock der blaasmuziek' geweest. Daar komen jaarlijks al gauw vijfenzestigduizend man naar toe. Deze muziek wordt in het buitenland meer gewaardeerd dan hier in Nederland. Het is geen simpele muziek om te spelen en veel eigentijdser dan men denkt. Doordat we ook in andere gezelschappen spelen, nemen we niet te veel optredens aan, want dan komen we in de knel met andere optredens. Op dit moment werken we aan een cd, die komt in december uit. Hoe we die gaan presenteren en op welke locatie, dat maken we nog bekend."

Het Terrasconcert begint op 21 juli om 14:00 uur. De toegang is gratis.

Meer informatie op www.facebook.com/dielustigenbruder of www.dielustigenbruder.nl

Meer berichten