Fase 1: maatregelen sluipverkeer Waalre-Dorp. Fase 2: Traverse. Fase 3: maatregelen sluipverkeer Aalst. Fase 4: Eindhovenseweg
Fase 1: maatregelen sluipverkeer Waalre-Dorp. Fase 2: Traverse. Fase 3: maatregelen sluipverkeer Aalst. Fase 4: Eindhovenseweg (Foto: )

Positieve reacties op eerste schetsen

Minder verkeer in de dorpskernen, meer groen en een betere luchtkwaliteit. Dit zijn de drie grote doelen van het project 'Duurzaam door Waalre'. Afgelopen donderdag werden in het Huis van Waalre plannen gepresenteerd hoe deze doelen kunnen worden bereikt.

WAALRE - Dat er veel verkeer door de dorpskernen van Waalre en Aalst rijdt, is voor niemand nieuw. Toch betekent dit niet, dat dit dan maar voor altijd zo moet blijven. Zeker niet nu er, door de Provincie, wordt gewerkt een aan nieuwe weg van de Belgische grens tot aan de A67/A2. Deze 'Westparallel', ofwel de nieuwe N69, moet ervoor zorgen dat reizigers en vrachtverkeer met een bestemming richting België niet meer door het Waalrese centrum hoeven te rijden. Zodra deze provinciale weg er ligt, begint de gemeente Waalre met het project 'Duurzaam door Waalre'.

Het project bestaat uit 3 onderdelen: de herinrichting van de Traverse in Waalre en van de Eindhovenseweg in Aalst én het omvormen van het winkelcentrum Den Hof in een bruisend en vitaal dorpshart. Twee groepen inwoners hebben, in samenwerking met de gemeente, nagedacht over hoe dit werkelijkheid kan worden. Deze 'denktanks' zijn al ruim 2,5 jaar bezig met het bedenken van oplossingen. Afgelopen donderdag werden schetsen van deze oplossingen gepresenteerd in de Dommelzaal in het Huis van Waalre. Geïnteresseerden werden uitgenodigd om een kijkje te nemen en hun mening, of eigen ideeën, in de groep te gooien.

De inloopbijeenkomst duurde van 16:00 tot 20:00 uur en op een gegeven moment waren er minstens honderd belangstellenden aanwezig, veelal een wat ouder publiek. De aanwezigen vergaapten zich aan de vele schetsen. Van ieder onderdeel werden meerdere plannen gepresenteerd. Een greep uit de ideeën is bijvoorbeeld dat de Traverse een 30-weg zou moeten worden, waarbij fietsers op de rijbaan kunnen fietsen. Of het veranderen van de instelling van de stoplichten op de Eindhovenseweg, zodat voetgangers minder lang hoeven te wachten. Voor de plannen van Den Hof waren vier visies te zien in de Dommelzaal. Eentje hiervan is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit.

De reacties waren voornamelijk positief, maar velen vonden het ook nog wel wat ver van huis. Zoveel verschillende plannen. 'Gaan we dit nog wel meemaken?', vroeg een van de aanwezigen. Het project is opgedeeld in verschillende fasen, zodat de dorpskernen nog wel leefbaar blijven en de eerste fase staat al voor het eind van dit jaar op de planning. Alle aanwezigen konden in een reactieformulier aangeven wat ze goed vonden aan de plannen en wat ze nog misten. Uiteindelijk gaan de denktanks nog rond te tafel om te kijken welke facetten van de plannen goed werken om samen tot één definitief ontwerp te komen voor de drie onderdelen. Met natuurlijk de feedback van de bewoners in het achterhoofd. De verwachting is dat dit plan eind dit jaar wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Nog meedenken
Op www.duurzaamdoorwaalre.nl kunnen geïnteresseerden de tekeningen nog bekijken en tot maandag 15 juli kunnen zij  nog hun mening of opmerkingen over de tekeningen laten weten, ook via deze website.

Meer berichten