V.l.n.r. bestuurslid Gerrit Klitsie, secretaris Anneke Droog en penningmeester Jan van Heeswijk. Foto: Jurgen van Hoof
V.l.n.r. bestuurslid Gerrit Klitsie, secretaris Anneke Droog en penningmeester Jan van Heeswijk. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Wie wordt voorzitter van lokale IVN?

Het IVN Valkenswaard werd op 17 oktober 1967 opgericht. Het organiseert activiteiten op het gebied van natuur- en milieueducatie. Op allerlei manieren probeert de vereniging mensen meer te betrekken bij de natuur. Al dat werk wordt gedaan door vrijwilligers.

Valkenswaard - Sinds 1 januari 2011 maakt ook de gemeente Waalre deel uit van de organisatie. Het werkgebied beslaat dan ook de gemeente Valkenswaard, Waalre en het kerkdorp Riethoven. Er werd vanaf de start een groot aantal activiteiten georganiseerd. Het probleem was echter dat er geen vaste ruimte was voor vergaderingen en het uitwerken van plannen. Beurtelings werd thuis bij de bestuursleden vergaderd. Plannen werden besproken, met als resultaat dat in de jaren '80 met het bouwen van een eigen ruimte werd begonnen. Het nieuwe thuis aan de Bosstraat kreeg als naam D'n Nieuwe Hof. Door hergebruik van sloopmateriaal konden de kosten relatief laag blijven.

"Er zijn in die tijd heel wat stenen gebikt en uiteindelijk was het resultaat een prachtig gebouw waar in de loop van de jaren talloze cursussen en wandelingen zijn georganiseerd. Zo zijn duizenden schoolkinderen met IVN-gidsen op pad gegaan en later op bezoek gekomen bij één van de natuurprojecten die vanaf 2013 jaarlijks in D'n Nieuwe Hof worden gepresenteerd." Op dit moment wordt het project De Heide met veel enthousiasme door de scholen uit de wijde omgeving bezocht.

Het is allemaal door vrijwilligers uitgewerkt en er zijn alweer plannen voor het komende jaar. Anneke Droog, eerste secretaris van het IVN, wijst erop dat het belangrijk is dat het dagelijks bestuur van de vereniging zo snel mogelijk weer compleet moet zijn. Ook penningmeester Jan van Heeswijk en bestuurslid Gerrit Klitsie doen een dringende oproep voor een nieuwe voorzitter. "Vergeet niet", zegt Droog, "dat we bijna 400 leden hebben met een groen hart en een goed gevoel voor de natuur. Het zijn allemaal aparte werkgroepen die zelfstandig werken maar elkaar toch ondersteunen. Daar komt voor de bestuurlijke kant echt veel bij kijken. Denk aan cursussen als natuur- en sterrenkunde."

Ook erg belangrijk zijn de bomencursussen. "Kortom: een groot aantal onderwerpen waarvan het merendeel toegespitst is op de natuur. En aan natuur heeft Valkenswaard ontzettend veel te bieden. Waar men ook woont, men zit bijna altijd binnen het kwartier in het groen. Welke plaats kan dat in 2019 nog zeggen?" Zoals gebruikelijk steunt een groot deel van de activiteiten op het dagelijks bestuur. Door het ontbreken van een voorzitter worden de andere bestuurders extra belast. "Oud-voorzitter Emile Weijters heeft van 2002 tot 25 april 2018 die functie van voorzitter met verve vervuld. Er zijn in Valkenswaard ongetwijfeld mensen die het werk van voorzitter bij het IVN goed kunnen doen."

Neem bij interesse contact op via 040-2014727.

Mailen kan ook: ivn.valkenswaard-waalre@live.nl.

Meer berichten