Nan Los bespeelt de vredesbeiaard.
Nan Los bespeelt de vredesbeiaard. (Foto: )

Joodse muziek klinkt op Waalres vredesbeiaard

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het zuiden van Nederland werd bevrijd. Beiaardier Nan Los laat dit jaar tijdens haar bespelingen van het vredesbeiaard, muziek horen die daar op betrekking heeft. Muziek van vreugde maar ook van de pijn en het verdriet van de oorlog.

WAALRE - Onlangs verscheen de prachtige bundel beiaardmuziek 'Chag Sameach'; Joodse composities en arrangementen van Mathieu Daniël Polak. Deze muziek klinkt prachtig op de klokken van de Waalrese beiaard, die in 1950 in de plaats is gekomen van luidklokken die vier eeuwen hun bronzen klank lieten horen bij droevige en blijde gebeurtenissen.

Het waren drie van de 6700 klokken die door de vijand werden geroofd om te worden omgesmolten voor de oorlogsindustrie. Waalre heeft sinds 1950 een beiaard, maar al ruim 500 jaar worden klokken bespeeld en strooien beiaardiers hun muziek over stad en dorp. Met name na de grote oorlog in 1918 werden beiaarden gegoten om te gebruiken ter nagedachtenis aan de gesneuvelden. De Oude Willibrorduskerk, in 1942 gerestaureerd, werd na de tweede wereldoorlog een herdenkingsmonument. Tijdens de jaarlijkse provinciale herdenking, de tweede woensdag in september, wordt de beiaard bespeeld.

Wereldwijd zijn er ongeveer 25 vredesbeiaarden, waaronder die van Waalre. (www.peaceandmemorialcarillons.org). Museum Klok en Peel in Asten heeft momenteel een bijzondere tentoonstelling over de klokkenroof.

Meer berichten