Een volle kruiwagen of een halfvolle 'Taxus Taxi Tas' is de minimale hoeveelheid om aan te bieden. Zo blijft de gratis service rendabel genoeg om zoveel mogelijk chemokuren te kunnen maken.
Een volle kruiwagen of een halfvolle 'Taxus Taxi Tas' is de minimale hoeveelheid om aan te bieden. Zo blijft de gratis service rendabel genoeg om zoveel mogelijk chemokuren te kunnen maken. (Foto: )

Taxus Taxi's rijden voor zoveel mogelijk chemokuren rond

Mensen met taxusplanten in de tuin kunnen levens redden. Uit de de éénjarige twijgjes van de tuinplant wordt namelijk het stofje taxol gewonnen. Dat wordt gebruikt als basisbestanddeel bij het maken van chemotherapie. Om te zorgen dat de taxustakken niet in de groenbak verdwijnen, is sinds enige jaren de organisatie Taxus Taxi actief, die het knipafval een tweede leven geeft als 'lifesaver'. De jaarlijkse inzameling van het snoeiafval begint maandag 10 juni.

Regio - Elk jaar opnieuw worden duizenden chemotherapieën gemaakt van het verzamelde taxussnoeisel. "We zijn elk jaar weer blij dat zoveel mensen mee willen doen met het inzamelen", vertelt Werner Toonen van stichting Taxus Taxi. "De opbrengst varieert per jaar, maar het allerbelangrijkste is dat met deze inzameling een flinke bijdrage kan worden geleverd in de strijd tegen kanker", benadrukt Werner, die met Taxus Taxi het snoeisel gratis komt ophalen bij mensen. "Wij zamelen al sinds 2009 in en elk jaar komt onze inzamelingsactie weer terug. Wij zien het als een service, want we zijn blij dat elk jaar mensen samen met ons de strijd tegen kanker willen aangaan. Simpelweg door het taxussnoeisel voor ons te bewaren."

Om bezitters van de Taxusplant goed voor te bereiden, wil Werner twee zaken graag benadrukken. Broei is de grootste boosdoener als het gaat om de bruikbaarheid van het snoeisel. De fermentatie van het verse groen zorgt ervoor dat de bruikbare stof wordt afgebroken. "Om dit te voorkomen, adviseren wij mensen altijd om in het midden van het snoeisel een kuil te maken ter grootte van een voetbal", adviseert Werner. Meer tips staan op de website taxustaxi.nl/knipvoorwaarden.

Minimale hoeveelheid

Wat ook van belang is, is de hoeveelheid snoeisel. "Er is een minimale hoeveelheid nodig om het financieel haalbaar te maken, want het is een gratis service die we aanbieden. De minimale hoeveelheid is een volle kruiwagen of een halfgevulde Taxus Taxi Tas, die gratis kan worden opgehaald bij verschillende uitgiftepunten, zoals Boerenbond, Welkoop en Intratuin. "Zonder onze partners, onder wie ook Den Ouden Groep, zijn wij nergens."

De inzameling gaat vanaf maandag 10 juni van start. Wie wil deelnemen aan deze actie, kan 24 uur per dag een afspraak voor het ophalen inplannen via www.taxustaxi.nl/afspraak. "Onze voorkeur heeft dat u een afspraak laat inplannen zo kort mogelijk nadat u uw taxushaag heeft gesnoeid. De taxustwijgjes bevatten dan nog de meeste werkzame stof", zegt Werner, die tot slot aangeeft dat stichting Taxus Taxi nog op zoek is naar vrijwilligers die zich in het seizoen enkele uren per week willen inzetten voor de 'Strijd tegen kanker'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden