De Automobielclub Kempisch Klassiek heeft op 26 mei de Open Kempenrit waaraan iedereen met een auto die ouder is dan 30 jaar kan meedoen. Foto: Ton van der Vorst.
De Automobielclub Kempisch Klassiek heeft op 26 mei de Open Kempenrit waaraan iedereen met een auto die ouder is dan 30 jaar kan meedoen. Foto: Ton van der Vorst. (Foto: Ton van de Vorst)

'Het gaat vooral om het samenzijn'

De Markt in Eersel staat zondag 26 mei vol met klassieke auto's die overal vandaan komen om elkaar te ontmoeten, een rit door de Kempen te rijden en een praatje te maken met elkaar en het publiek. Vorig jaar werd de Open Kempenrit opnieuw leven ingeblazen. Met maar liefst 85 deelnemers op een stralende lentedag was dat een succes dat om herhaling smeekte.

EERSEL - Organisator Automobielclub Kempisch Klassiek (AKK) is 20 jaar geleden ontstaan naar aanleiding van een rit met oude auto's naar Carquefou, de jumelage gemeente van Eersel. Dat viel zo goed in de smaak dat het besluit viel een vereniging op te richten. De leden van de club zijn heel verschillend: van sleutelaars, restaurateurs, pietlutten tot verzamelaars, maar vooral levensgenieters. Een paar dingen hebben ze gemeenschappelijk; de liefde voor oude auto's en het praten erover. De club heeft ook een mooie regeling voor jongeren. Wie een rijbewijs en de beschikking heeft over een auto die minsten even oud is als hij/zij zelf, is welkom als lid en dus ook op zondag 26 mei als deelnemer.

Een van de leden van het eerste uur is secretaris Joannes Collette. In 1971 kocht hij voor 150 gulden van een vriend, een Dyna Veritas uit 1951. Gezien de kwaliteit van auto's uit die tijd was het een roestig wrak. In 1980 begon hij met de restauratie ervan. Het restauratievak leerde hij gaandeweg van expert Jan van der Heijden. Inmiddels heeft hij alles in huis om de restauratie van een auto zelf te doen.

Twee jaar geleden nam de club het initiatief om de Kempenrit nieuw leven in te blazen. Harrie Verstappen en Stephaan Maas van de activiteitencommissie wilde de organisatie, samen met de drie andere bestuursleden wel weer op zich nemen. Harrie ging op pad om de benodigde vergunningen bij de gemeente te regelen en sprak met de horeca aan de Markt: Harrie: "De deelnemers verzamelen en starten in Eersel maar moeten daar ook weer terugkomen voor de lunch, zodat er gelegenheid is om met elkaar en met het publiek een praatje te maken." Stephaan: "Er is een korte rit van zo'n 65 kilometer uitgezet, maar het gaat vooral om het samenzijn." Hoewel ze zelf ook in het bezit zijn van klassieke auto's – Harrie heeft de oudste auto van de vereniging, een A-Ford uit 1929 en Stephaan is liefhebber van Italiaans vervoer als Lancia, Fiat, Alfa Romeo – rijden ze zondag 26 mei niet mee: "Dan hebben we de gele hesjes aan om de gang van zaken op de Markt te regelen."

Op zondag 26 mei is het programma als volgt: Van 09.30 -11.00u: Aankomst en inschrijven. Meerijden kost 15 euro per persoon. Daarvoor krijgen de deelnemers koffie, een routeboek en een lunch in een van de restaurants op de Markt. Aanmelden kan op de dag zelf maar voorkeur heeft aanmelden per mail aan j.collette@iae.nl of bellen met: 06-15001100. Om 11.00u. start de rit en twee uur later zijn de deelnemers weer terug op de Markt voor de lunch. Vanaf 14.00 uur spelen 'De Grensmuzikanten' in de kiosk.

Meer berichten