Het team van Medisch Centrum Aalst. Foto: Theo van Sambeek.
Het team van Medisch Centrum Aalst. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Medisch Centrum Aalst tien jaar

"Sinds 2009 zijn wij met een aantal huisartsen in Aalst de samenwerking aangegaan en zochten we ook de verbinding met andere disciplines uit de eerstelijnszorg. We betrokken destijds de afgeschermde, tweede verdieping van de Rabobank, maar ook toen al bestond de intentie tot verdere uitbreiding." Marcel Janssen, mede-initiatiefnemer van Medisch Centrum Aalst, vertelt over het tienjarig bestaan.

AALST-WAALRE - Toen de huisartsen tien jaar geleden begonnen, waren er, naast de drie praktijken, een apotheek en een aantal kleine disciplines. "Pas toen we te horen kregen dat de Rabobank ging vertrekken, hebben we de koppen bij elkaar gestoken en hebben we de mogelijkheden van uitbreiding overlopen. Dan moesten er ook andere geïnteresseerden zijn. Dit was geen enkel probleem. Niet alleen een extra huisarts en een tandarts ('Een heel belangrijke toevoeging', zegt Janssen) werden gevonden; ook andere disciplines kwamen er bij."
Op de begane grond is de apotheek en de Prikpost. Op de tweede etage zit een breed scala aan medisch zorg: verschillende huisartsen, verloskundigen en therapeuten voor uiteenlopende therapieën. Janssen: "Denk dan aan: logopedist, diëtist, psycholoog, fysio- en manuele therapeut, oefentherapeut Mensendieck, huid- en oedeemtherapeut, kinder- en jeugdtherapeut, podotherapeut, verslavingszorg, schoonheidsspecialist/pedicure, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg, voedingsdeskundige en klinische neuropsychologie."

Omdat veel diensten onder één dak zitten, kan er volgens Janssen efficiënt worden overlegd en samengewerkt. "De lijntjes zijn immers kort en we kunnen direct een collega contacteren. We kiezen voor de beste zorg, het liefst binnenshuis, maar dit is geen wet van meden en perzen. Uiteindelijk doen we hiermee allemaal ons voordeel, maar het is vooral belangrijk voor onze patiënten.In dit licht kun je ook de vestiging van de Zuidzorg zien, met thuiszorg, jeugdarts en consultatie. En de inrichting van een oefenzaal voor de fysiotherapeuten."
Vanaf 1 juli wordt in MCA ook het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) gevestigd. "Dit is een hulpverleningsinstantie van de gemeente. Wie vragen heeft over zelfstandig blijven wonen, de opvoeding van kinderen, de leerplicht, inkomensondersteuning of mantelzorg, kan hier terecht. Maar ook voor alle vragen op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), Jeugdhulp of Minimaregelingen. Het is een mooie aanvulling op ons huidige aanbod en onze eigen Praktijkondersteuner GGZ."
Er is geen officieel feestprogramma. Wel is er komende zaterdag, tussen 10.00 en 12.00 uur, een besloten symposium in het Huis van Waalre. De titel is 'Positieve Gezondheid' en handelt over de vraag hoe de zorg in een dorp als Waalre kan worden verbeterd. Wat kan en wil de patiënt zelf nog? Er zijn al voorbeelden, onder meer in Veldhoven, waarbij dit heel intensief en succesvol wordt toegepast. Zie ook: www.iph.nl

Meer berichten