Het St. Antonius & St. Catharinagilde maakt zich op voor een gildefeestje, iedereen is welkom. Foto: Theo van Sambeek.
Het St. Antonius & St. Catharinagilde maakt zich op voor een gildefeestje, iedereen is welkom. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Schieten op de lepel, de wip of de puist

Het gilde St. Antonius & St. Catharina viert zondag 26 mei dat ze 475 jaar bestaat. Een mijlpaal die de leden graag met de gemeenschap willen vieren. Daarom stellen ze deze dag de poorten van het gildeterrein 'Houtakker' voor publiek open. Volwassenen kunnen meedoen aan schieten op 'de lepel, de 'wip' of het moeilijkste doel 'de puist'. De winnaar wordt 'koning van de dag' en zal volgens traditie, een herinneringsschildje ontvangen. Een gesprek met enkele leden van het gilde.

Waalre - Aan tafel zitten Arno van der Aalst en Lambert Teunissen, de oudste leden van het gilde en al vijfenvijftig jaar lid. Verder Rob Singel, hoofdman van het gilde en Annemieke en Rianne van der Steen. Van der Aalst is verschillende keren 'koning' geweest. Op de vraag of er veel veranderd is bij het gilde antwoordt hij "De traditie is in ere gehouden, maar in de loop van de jaren zijn er wel veranderingen geweest. De grootste verandering is toch wel dat er ook vrouwen werden toegelaten, dat had nogal wat voeten in de aarde." Singel vult aan: "Dat heeft wel goed uitgepakt want daardoor kregen we er hele gezinnen bij. De kinderen worden vanaf het begin met het gilde opgevoed. In 2016 konden we dan ook voor het eerst de Jeugdgildedag van Kring Kempenland organiseren. Wanneer de jongeren gaan studeren raken we ze een tijdje kwijt, maar vaak komen ze terug als ze een gezin gaan stichten."

Rian van der Steen is samen met haar moeder Annemieke en zus Renate sinds enkele jaren lid. Annemieke vertelt dat ze bij het St. Jorisgilde in Stratum met de gildepaplepel werd opgevoed. "Helaas wil dat gilde beslist geen vrouwen toelaten. Andere gildes stonden wel te trappelen, zo ook het St. Antonius & St. Catharinagilde. Uit praktische overwegingen kozen we hiervoor en dat bevalt goed." Rian is vendelier en wilde vooral bij het gilde omdat ze dan ook echt het vendelen voor publiek kan doen. "Mijn zusje en ik krijgen trommelles bij St. Catharina & St. Barbaragilde in Leende. Bij het St. Jorisgilde in Eindhoven hebben we les in vendelzwaaien. Nu we hier lid zijn, kunnen we op gildedagen van andere gildes laten zien wat we geleerd hebben."

Schieten zondag 26 mei

Wie een schot wil wagen kan zich zondag 26 mei vanaf 12:00 uur inschrijven. In verband met de wapenwet moeten de deelnemers, zich kunnen legitimeren. Diaken Bas Leijtens en wethouder Loek Kruip gaan met een goed gericht schot om 13:00 uur de middag openen.

Het gildeterrein 'Houtakker' ligt in de bossen van Aalst. Het gilde deelt deze locatie met de hondenvereniging. Iedereen is welkom.

Het St. Antonius & St. Catharinagilde is nog op zoek naar een secretaris die geen lid hoeft te worden. Neem contact op via mail naar:

gilde-aalst@hotmail.com .

Meer berichten