Mat Stekhuizen hoopt dat velen gebruik zullen maken van de indrukwekkende boekencollectie van zijn vader.
Mat Stekhuizen hoopt dat velen gebruik zullen maken van de indrukwekkende boekencollectie van zijn vader. (Foto: )

Minibieb als eerbetoon aan vader

Misschien heeft u er al wel eens eentje gezien: een minibieb. Deze houten kastjes staan (of hangen) door heel het land verspreid en nu ook in Aalst. Aan de Brabantialaan, nummer 28, 'opende' de familie Stekhuizen ongeveer anderhalve week geleden zo'n minibieb.

AALST - Een minibieb is een plek waar mensen hun eigen boeken aanbieden aan anderen. Dit kan een klein kastje aan de muur zijn, maar bijvoorbeeld ook een boekenkast in een buurthuis. Iedereen die geïnteresseerd is in het lezen van een van die boeken, mag er eentje uitkiezen. Aan de Brabantialaan hangt nu ook zo'n minibieb. De boeken die erin staan zijn van de familie Stekhuizen. "Het is een eerbetoon aan mijn vader'', vertelt Mat Stekhuizen, initiatiefnemer van de Stekkie's minibieb. Mats vader, Jan, overleed afgelopen zomer en was een fervent lezer. Hij hield enorm van boeken en het verzamelen daarvan. Vooral het lezen over de Tweede Wereldoorlog vond Jan erg interessant. Hij verzamelde dan ook een groot aantal boeken met dit thema, maar bijvoorbeeld ook van romanschrijver Toon Kortooms en een hoop andere Nederlandse auteurs.

Bieb toch weer terug in Aalst

De boeken van Jan zijn nu voor iedereen toegankelijk, 24 uur per dag, zeven dagen per week. De boeken zijn gratis te lenen. Je kunt ervoor kiezen om het boek later weer terug te brengen, maar je mag het ook houden. Ruilen met een eigen boek kan natuurlijk ook, mits het boek nog in goede staat is. Er is een behoorlijke voorraad, dus schroom niet om een kijkje te nemen op de Brabantialaan. Mat vindt het mooi dat zijn vaders boeken op deze manier toch nog een mooi plekje en een tweede leven krijgen. En dat niet alleen. Jan Stekhuizen was groot fan van de bibliotheek en hij vond het dan ook erg jammer dat de bieb uit Aalst verdween. Door deze minivariant, met boeken uit zijn eigen collectie, zorgt Jan er nu dus voor dat de bibliotheek toch weer een beetje terug is in het dorp.

Blijven genieten van lezen

Mat leest zelf ook graag en heeft de liefde voor lezen dus zeker van zijn vader meegekregen. "Maar ik lees mijn boeken liever digitaal'', lacht hij. Zelf maakt hij dus geen gebruik van de boekenverzameling en het zou natuurlijk zonde zijn als deze nooit meer gelezen zou worden. Op vlooienmarkten en Marktplaats wilde het niet zo vlotten om de boeken aan de man te krijgen, maar toch wilde Mat de collectie met anderen delen. Hij had al wel eens ergens een minibieb gespot en op een dag besloot hij er werk van te maken. Zijn schoonzoon timmerde het kastje en voilà. Met de minibieb hoopt hij dat anderen alsnog van alle mooie literatuur kunnen genieten.

Op www.minibieb.nl staan alle locaties in Nederland op een rijtje waar zo'n miniatuur bibliotheek gevestigd is. Zo ook de Stekkie's minibieb. De organisatie wil met dit initiatief mensen wat dichter bij elkaar brengen. Samen, met elkaar, de maatschappij wat leuker maken. Het idee is ontstaan uit het feit dat veel bibliotheken en boekenwinkels hun deuren hebben moeten sluiten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden