Tom Huijben en Cédric Louwers tijdens de prijsuitreiking in Maleisië.
Tom Huijben en Cédric Louwers tijdens de prijsuitreiking in Maleisië. (Foto: )

Tom en Cédric pakken goud op ICYS met beste Engineering-onderzoek

VWO-leerlingen Tom Huijben (18, uit Waalre) en Cédric Louwers (19, uit Veldhoven) hebben de eerste prijs behaald met het beste Engineering-onderzoek ter Wereld. Tijdens het International Conference for Young Scientists (ICYS) in Maleisië pakten zij de gouden medaille in een wedstrijd met 32 verschillende landen.

WAALRE - Het VWO-profielwerkstuk van Tom en Cédric draagt als titel 'Modulaire robots in de ouderenzorg' en werd als beste beoordeeld op het Van Maerlant Lyceum in Eindhoven. "Daar begon het allemaal mee" vertelt Cédric enthousiast. "Na de eerste plek op onze eigen school in Eindhoven, werden we door de Radboud Universiteit in Nijmegen geselecteerd uit een totaal aanbod van ruim 400 onderzoeken vanuit heel Nederland. Toen we in Nijmegen ook een medaille pakten mochten we Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de Wereldfinale in Kuala Lumpur".

Die Wereldfinale werd een ongekend succes. Uit een aantal van 32 landen werd het onderzoek van Tom en Cédric gekozen als het beste Engineering-onderzoek door jongeren ter wereld. Na Eindhoven en Nijmegen was er nu ook voor de derde keer op rij succes voor de twee VWO-leerlingen.

Modulaire robot

"Prachtig om dit te bereiken met ons VWO profielwerkstuk" stelt Cédric Louwers, "we hebben onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van modulaire robots in de zorgsector. Door te praten met ouderen en met zorgverleners hebben we een robot ontwikkeld die het middels verschillende opzetstukken mogelijk maakt om met één en dezelfde kleine robot bijvoorbeeld je rolstoel naar je toe te laten bewegen, de verlichting in je kamer te bedienen of de vitrage voor je ramen te openen/sluiten."

Uit het onderzoek werd duidelijk wat de wensen en eisen voor een dergelijke robot moesten zijn om de werkdruk binnen de zorg te verlagen, maar dan wel op een betaalbare manier met een eenvoudige multi-inzetbare robot. "We hebben een aantal prototypes gemaakt alvorens we tot onze definitieve versie van onze robot zijn gekomen" vertelt techneut Tom Huijben. "De robot is volledig door onszelf gebouwd, zo hebben we middels 3D-printing de behuizing gemaakt en hebben we zelf ook printplaten ontworpen. Met behulp van de juiste programmering kan met een afstandsbediening de robot worden aangestuurd'.

De komende weken staan nu voor de twee VWO-leerlingen in het teken van het eindexamen. Maar aansluitend lonkt alweer een nieuwe uitdaging.

Turkije

Door hun overwinning in Maleisië zijn ze direct ook uitgenodigd om het onderzoek te komen presenteren in Turkije tijdens het OKSEF Congres. Ook bij dit congres komen jongeren over de hele wereld bij elkaar om hun ideeën te presenteren. Het congres zal plaatsvinden van donderdag 11 tot dinsdag 16 juni in Izmir.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden