Het winnende team met als derde van links Annelies van Vastenhoven en rechts van haar Florieke Brink, beide uit Waalre.
Het winnende team met als derde van links Annelies van Vastenhoven en rechts van haar Florieke Brink, beide uit Waalre. (Foto: )

Waalrese Annelies en Florieke in winnend team

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Augustinianum in Eindhoven is vrijdag voor de negende keer de winnaar van 'Het Beste Idee' bekendgemaakt. In het winnende team twee leerlingen uit Waalre: Annelies van Vastenhoven en Florieke Brink

WAALRE - 45 vwo-leerlingen van het Augustinianum zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het volgende vraagstuk: Bedenk een nieuw of verbeterd product dat vergroening onder de aandacht brengt van verantwoordelijken voor openbaar groen.
De ideeënwedstrijd vond dit jaar plaats in samenwerking met opdrachtgever De Groene Stad. De prijs werd uitgereikt door Jan van der Meer, wethouder van duurzaamheid en openbare ruimte in Eindhoven.


Met hun 'Stoflicht' wonnen Pieter, Annelies,Florieke en Carleijn 'Het Beste Idee 2019'. Het bord, dat aan lantaarnpalen gehangen kan worden, geeft door middel van fijnstofmeting, de luchtkwaliteit op een bepaalde plek in de stad aan. De oplossing bij te veel fijnstof in de lucht: meer groen!

Met de fijnstofmeter, de processor met Bluetooth en de app worden gegevens verzameld, waarmee een actie die een positief effect heeft op luchtkwaliteit kan worden ondersteund.

Naast het winnende product, ontwikkelden leerlingen een pakket voor burgers die willen strijden voor meer groen in hun gemeente. Het onderwijst door middel van een handleiding, flyer en website een geïnteresseerde burger hoe ze hun doel, vergroening van de stad, kunnen bereiken.Ook werd een product ontwikkeld dat de status van 'groen' in een bepaalde omgeving meet en berekent.

Groen in de stad biedt meer dan alleen een fraai uitzicht. Een groene omgeving verhoogt de kwaliteit van leven: patiënten herstellen sneller, inwoners van groene buurten doen minder vaak een beroep op zorgfaciliteiten, werknemers van bedrijven en leerlingen van scholen in een groene omgeving voelen zich prettiger en presteren beter.

Meer berichten