Volle aandacht voor de regisseur tijdens de repetitie van donderdag 28 maart.
Volle aandacht voor de regisseur tijdens de repetitie van donderdag 28 maart. (Foto: Ferdinand Borger)

Kempische Passion centraal in AD-café

Zondag 7 april is het laatste AD-café van dit seizoen, niet op de gebruikelijke derde zondag van de maand, maar voor één keer op de eerste zondag. Reden: in het AD-café wordt vooruitgeblikt naar de Kempische Passion die een week later zal plaatsvinden. Gasten aan tafel zijn regisseur Wilma Stofmeel en ds. Ferdinand Borger, die de toneelrol van Jezus speelt.

WAALRE - Met de opvoering van de Passion voegt Waalre zich in een nog jonge traditie die sinds kort in Nederland is neergestreken. Overgewaaid uit het Engelse Manchester, waar het format niet wilde beklijven, kreeg het in Nederland voor het eerst voet aan de grond in Gouda in 2011. Sindsdien vindt er jaarlijkse een editie plaats in telkens een andere stad. De combinatie van het lijdensverhaal van Jezus en moderne muziek blijkt een format te zijn dat een miljoenenpubliek trekt. Hoe kan het dat het programma zo populair is geworden in een ontkerkelijkt Nederland?

In het AD-café gaan de gasten daarover in gesprek. De Passion blijkt in een lange traditie te staan van het vertolken van het verhaal van Christus. Er wordt onder andere gekeken naar een filmfragment uit de Passiefilm die Pasolini in 1964 maakte naar aanleiding van het evangelie van Mattheus. Wilma Stofmeel vertelt over de manier waarop ze script en regie heeft aangepakt. Wat betekent het om een ‘dorpse’ en kleinschalige variant op dit grote drama te maken? Ferdinand Borger zal toelichten of het eigenlijk wel kan: de rol van Jezus op het toneel zetten. Moet je daarvoor gelovig te zijn? Of kun je de persoon van Jezus beter benaderen als je dat niet bent?

Irene Meeuvis en Hilde Rops zullen alvast enkele liederen ten gehore brengen die een week later tijdens de opvoering zullen klinken. Frits Teeven bespeelt de piano, Peter Leijten basgitaar en Jan Klijs de gitaar. Diaken Bas Leijtens neemt de column voor zijn rekening.

De presentatie van het café is dit keer in handen van de Amsterdamse journaliste Colet van der Ven.

Het AD-café in de Agnes Dei-kerk aan de Koningin Julianahaan in Waalre, begint om 16.00 uur en duurt tot 17.30 uur. De zaal is open om 15.30 uur.

Toegang is vrij, er is een collecte bij de uitgang.

Meer berichten