Arnoud-Jan Bijsterveld. Foto: Marc Bolsius.
Arnoud-Jan Bijsterveld. Foto: Marc Bolsius. (Foto: Marc Bolsius)

Lezing: 'Het gezegende land van Sint-Willibrord: religie in Noord-Brabant'

WAALRE - Waalres Erfgoed houdt woensdag 10 april een lezing in de AD-kerk voor donateurs en belangstellenden. Het onderwerp is: 'Het gezegende land van Sint-Willibrord: religie in Noord-Brabant'. Spreker is de in Waalre geboren prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld.

Met een aanloop vanuit de Middeleeuwen schetst deze lezing de wederwaardigheden van de Noord-Brabanders, hun geloof en hun kerken. Hoewel het begin van het christendom in deze contreien traditioneel wordt gelegd bij Willibrord als 'apostel van Brabant', is pas vanaf de twaalfde eeuw iets bekend over de manier waarop Noord-Brabanders hun geloof beleefden. Uit die tijd dateren ook de oudste kerken. Aan de hand van Brabantse voorbeelden laat hij zien, dat de laatste jaren een meer genuanceerd beeld is ontstaan van de religieuze verhoudingen in Noord-Brabant in het verleden. Het roerend en onroerend religieus erfgoed legt daarvan tot op de dag van vandaag getuigenis af.

Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld (Waalre 1962) is historicus en studeerde middeleeuwse geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1999 is hij bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, waar hij zich bezighoudt met onderwijs, onderzoek en ondersteuning op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis, cultureel erfgoed en identiteit.

De lezing in de AD-kerk begint om 20.00 uur. Donateurs mogen gratis naar binnen, overige bezoekers betalen 4 euro. Koffie/thee in de pauze is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden