Foto: Theo van Sambeek

Expositie 'De kunst van creatie'

Sinds vrijdag 8 maart exposeert Nieky van Vlerken met haar schilderijen in Gemeenschapscentrum De Pracht. In de ontmoetingsruimte en in de verschillende zalen van het gebouw treffen bezoekers kleurrijke schilderijen aan.

WAALRE - De kleuren zijn uitbundig, soms somber, afhankelijk van haar gevoel op het moment dat ze schilderde, maar altijd intrigerend om naar te kijken. Door andere materialen in de verf te verwerken krijgen de kleuren diepte met soms een Ton sur Ton effect. De expositie is tot september, tijdens openingstijden, vrij te bezoeken.

Nieky begon ruim drie jaar geleden in haar donkerste periode met schilderen. "Het was altijd druk in mijn hoofd en ik kon geen rust vinden. Daarom heb ik een tijdje in een boeddhistisch klooster gewoond. Weer thuis was het nog steeds druk in mijn hoofd en besloot ik hulp te zoeken bij Creabea Therapie. Daar werd ik aan speksteen bewerken gezet. Dat vond ik vreselijk om te doen. Toen werd geopperd om te gaan schilderen, maar ik ben perfectionistisch en zie alles zwart/wit. Wanneer ik een poes tekende en mijn zoon zag er een hondje in, vond ik meteen dat ik niet kon tekenen. Dat was niet motiverend om te gaan schilderen."

"Voor mij kwam de doorbraak toen de therapeut opperde met muziek te gaan schilderen. Ik startte met filmmuziek van Amélie en er gebeurde iets met me. Het werd rustig in mijn hoofd, het schilderen ging als vanzelf. Ik begon met kleine schilderijen, die werden steeds groter. Mijn muziek is nu heftiger, ik draai graag Epic music zoals van Hans Zimmer, of filmmuziek, bijvoorbeeld van Pirates Of The Caribbean. Het hangt vaak van mijn stemming af. Een andere keer geeft juist pianomuziek of klassieke muziek me inspiratie."

Aan de hand van de schilderijen is te zien hoe de gemoedstoestand van Nieky op dat moment is. "Ik maak de achtergrond altijd helemaal zwart, dat maakt mijn hoofd leeg. Van een witte achtergrond word ik onrustig. Geen puntje wit mag te zien zijn. Er moet voor mijn gevoel altijd een kleurig 'lichtpuntje' in het schilderij zitten, maar ik ben nooit helemaal tevreden over het resultaat. Meestal maak ik korte halen, zo schilder ik mijn stemming van mij af. Wanneer ik op jacht ga naar materialen om in de schilderijen te verwerken, loop ik eerst door de winkel om daarvoor inspiratie op te doen. Bij mijn laatste schilderij heb ik bijvoorbeeld plamuur gebruikt. Door in de verf met plamuur-ondergrond te krassen kreeg één kleur verschillende tinten. Bij het ene schilderij kras ik in rondjes, bij het andere maak ik lengte krassen"

Vijftig procent van de opbrengst van de expositie gaat naar 'Villa Expert Care' op de Markt in Waalre. Van Vlerken geeft tegenwoordig Creatieve Teambuilding: mensen goed uit de verf laten komen door teambuilding die blijft hangen. Kijk voor meer info op

www.dekunstvancreatie.nl

Meer berichten