Van links naar rechts: Bernard, Rina, Ine, Riek, Ria en Marylou, gasten en vrijwilligers van De Eik. Foto: Theo van Sambeek.
Van links naar rechts: Bernard, Rina, Ine, Riek, Ria en Marylou, gasten en vrijwilligers van De Eik. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

De mensen achter Inloophuis de Eik

Op nummer 285b aan de Aalsterweg in Eindhoven, ligt 'Inloophuis de Eik' voor mensen met kanker en hun naasten in de regio Zuid-Oost Brabant. Vaak wordt het inloophuis aangezien voor Hospice De Regenboog dat op nummer 285d gevestigd is. Vijftien jaar geleden realiseerde dr. Wim Breed voor mensen met kanker en hun familie een inloophuis. Hier kunnen de gasten in gesprek met lotgenoten en krijgen ze psychosociale ondersteuning. Een team van beroepskrachten, met ondersteuning van ruim honderd vrijwilligers, biedt de gasten een luisterend oor en de ruimte om zich te ontspannen. In gesprek met vrijwilligers, gasten en coördinator.

Waalre - Riek Ansems, Coördinator Interne Zaken, is een van de weinige professionals in dienstbetrekking op de Eik. "De mensen vinden via de huisarts of oncoloog hun weg hier naar toe. In ons inloophuis kunnen ze het hoofd leeg maken en los komen van hun zorgen. Patiënten ervaren verbondenheid en familie vindt hier gastvrijheid en steun. Het is heel bijzonder dat we zoveel vrijwilligers hebben. We hebben gecertificeerde activiteitenbegeleidsters, yogadocenten en meer. Ze komen allemaal uit de regio en werken belangeloos een dagdeel in de week, dat is goud waard. Dankzij subsidie en sponsorgeld kunnen we het hoofd boven water houden. Ook is De Eik een van de doelen van de Stichting Mont Ventoux. Onder het motto 'Grootverzet tegen kanker' beklimmen wandelaars en hardlopers op 30 augustus en fietsers en handbikers op 5 en 6 september de Mont Ventoux in Frankrijk. Met dat sponsorgeld kun je bijdragen aan het kankeronderzoek.

We zijn ook benieuwd naar de ervaring van gasten en vrijwilligers. Bijvoorbeeld Marylou die nog in opleiding is. "Ik werk als gastvrouw en volg een driedaagse opleiding. Daarin wordt ik getraind in gespreksvoering en inhoudelijk gesprekken voeren. We krijgen rollenspel en leren vooral om te luisteren. Vaak menen mensen dat ze advies moeten geven, soms laten ze de zieke niet uitpraten of er volgt een advies waar die niet op zit te wachten."

En dan is er Rina; toen zij drie jaar geleden stopte met werken, werd de wereld voor haar gevoel te klein en meldde zich als vrijwilliger op de Eik aan. "Ik zit in de programmeercommissie. Als de kinderen (leeftijd tot 12 jaar) zitten te knutselen of met iets anders bezig zijn, ga ik met een collega en de gasten aan tafel in gesprek." Tijdens een rondleiding vertelt Rina enthousiast over de mogelijkheden die het inloophuis biedt: "In de huiskamer komen aan tafel de gesprekken van onze gasten los. Als familie of gasten met vragen zitten over de ziekte, is in de bibliotheek informatie te vinden. Verderop staat een zitje, daar laten de gasten ziekzijn en zorgen even los. Er worden moppen getapt en gelachen. De stilteruimte is voor rouwverwerking, maar we geven daar ook massages. Eens in de twee weken komen kinderen van zieke ouders, onder begeleiding knutselen en spelen in de activiteitenruimte zodat zij ook even uit de sfeer van ziekte zijn die er thuis vaak is. De dr. Wim Breedzaal is gereserveerd voor yoga, schilderen, vilten, klankschaaltherapie en mozaïeken en zo meer. Onze gasten betalen mee aan sommige materialen die ze gebruiken, zoals onder andere bij het bloemschikken en mozaïeken."

Veel vrijwilligers zitten in het vak, zoals Ine. Zij heeft altijd in de zorg gewerkt, ze is niet alleen gastvrouw maar geeft ook handmassage in het Catharina Ziekenhuis. "Daarvoor heeft de verpleging geen tijd, de mensen genieten altijd wanneer ik de handen masseer. Soms is dat het enige lichaamsdeel dat geen pijn doet. Het is heel dankbaar werk, maar valt me wel eens zwaar, vooral nadat een gast is overleden. Dan moet ik altijd weer even opladen."

Ria is een gast van het eerste uur. "Ik heb al vijftien jaar borstkanker, het gaat op en af. Hier kan ik met lotgenoten praten over mijn ziekte, die weten waar ik het over heb. Een keer per maand maken we bloemstukjes. Met kerstmis zingen we er kerstliedjes bij. Ondanks alles is het een vrolijke boel. Wanneer we moppen hebben bedacht, bewaren we die om tijdens het bloemschikken te vertellen. Als een van ons uit het groepje is overleden, staan we er bij stil, houden een afscheid en steken een kaarsje op."

Bernard heeft prostaatkanker. "Als vrijwilliger van de Prostaat Kanker Stichting begeleid ik lotgenoten bij bijeenkomsten in De Eik. Een half woord is genoeg, we kennen de gevolgen en leren er mee te leven. Er worden nog steeds nieuwe medicijnen ontwikkeld en die zijn gelukkig steeds patiëntvriendelijker."

Graag zien ze nog meer vrijwillige docenten om activiteiten te begeleiden. Wie belangstelling heeft kan bellen naar: Riek Ansems 040-2939142. Kijk ook eens op: www.inloophuis-de-eik.nl

Meer berichten