Renate is heel trots op haar natuurspeeltuin aan de Kosterhof. Foto: Theo van Sambeek.
Renate is heel trots op haar natuurspeeltuin aan de Kosterhof. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Buitenspelen in de buurt dankzij Renate

Renate van der Steen, derdejaars leerling VMBO/ Gemengd Theorie en lid van het Eco schoolteam, had uitgezocht dat er in haar directe omgeving geen speeltuin was voor kinderen in de buurt. Ze besloot daarom een project op te zetten. Ze schreef burgemeester Brenninkmeijer een brief waarin ze haar idee uit de doeken deed: 'een speelplek in de buurt', omdat er aan haar kant van de Eindhovenseweg geen speeltuintje was. De burgemeester nodigde Renate uit voor een gesprek en het balletje ging aan het rollen, met als resultaat: een natuurspeeltuin in de buurt en Renate won de eerste Impactprijs groen onderwijs.

Waalre - Renate, toentertijd 13 jaar, had al het nodige voorwerk gedaan, maar er was nog een lange weg te gaan. De burgemeester koppelde haar aan een ambtenaar en ze gingen aan de slag. "Ik deed onderzoek naar het effect van buitenspelen. Daarvoor interviewde ik Loes Hybers, een kinderfysiotherapeut. Zij vertelde dat kinderen minstens één uur per dag buiten moeten spelen. Dat dit overgewicht tegengaat, dat het goed is voor motorische vaardigheden en dat de kinderen minder ziek worden. De kinderpsycholoog Ellen Wijnbergen legde mij uit dat spelen bij kinderen genezend werkt. Bijvoorbeeld voor kinderen met een (oorlogs)trauma en dat het depressies voorkomt. Tot slot vroeg ik mijn leraar naar het effect van buitenspelen en die vertelde dat je dan betere hersenen ontwikkeld door: het bedenken van een spel, leren samen werken, omgaan met conflicten. Het bevorderd de concentratie, het denkvermogen en zo maken kinderen spelenderwijs de eerste keuze van een beroep later."

Renate maakte een Powerpoint presentatie van haar onderzoek en vroeg spreekrecht in de raad. Daar werd haar verhaal enthousiast onthaald. "Ik kreeg 7000 euro van de gemeente, de rest moest ik zelf bij elkaar zien te krijgen. Een natuurspeeltuin zoals ik die in gedachten had kost al gauw 21.000 euro. Met behulp van 'mijn ambtenaar' startte ik een crowdfundingactie. Binnen twee maanden had ik het geld bij elkaar. Samen met de school werd er een studieproject van gemaakt. BFL (Business, Finance & Law) maakte een ontwerp aan de hand van mijn ideeën. Leerlingen van het mbo legde de speeltuin aan. Het heeft wat langer geduurd voordat de speeltuin er was, de grond was vervuild, maar in 2018 kon die dan toch feestelijk worden geopend."

Wat Renate niet wist was, dat het project door haar school was ingediend om mee te dingen naar de Impactprijs groen onderwijs. Het was dan ook een verrassing toen ze hoorde dat ze was genomineerd. Op 16 januari ontving ze de prijs, samen met een cheque van 2500 euro, uit handen van minister Schouten. Haar school: Helicon opleidingen, is een Eco-school met het keurmerk mens, dier en milieu. De school gaat de geldprijs gebruiken voor het opzetten en uitvoeren van nieuwe projecten.

www.helicon.nl/vmbo/helicon-vmbo-eindhoven

Meer berichten