Schetsontwerp van het Natuurbelevingscentrum Buiten.
Schetsontwerp van het Natuurbelevingscentrum Buiten.

Natuurbelevingscentrum 'Buiten' op het Gat van Waalre

De gebiedsontwikkeling Grenscorridor N69 bestaat niet alleen uit het aanleggen van een nieuwe weg, maar biedt ook kansen voor het omliggende plattelandsgebied. Ondernemer Ronald Brugmans greep zijn kans met natuurbelevingscentrum ‘Buiten’ in Waalre.

WAALRE - De provincie stelt met de LEADER-regeling ook geld beschikbaar voor lokale initiatieven van bewoners en ondernemers die het gebied aantrekkelijker maken. Bijzonder aan de regeling is dat projecten worden ontwikkeld en beoordeeld door inwoners en organisaties uit het gebied zelf. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld de herbouw van een cultuurhistorische boerderij of de aanleg van een ruiter- en menroute. Vorig jaar ontving ecologische tuinderij De Weitens in Valkenswaard subsidie. Het plan van Ronald Brugmans? De bouw van een natuurbelevingscentrum op de oude vuilnisstortplaats ‘Het Gat van Waalre’.

'Buiten'
Ronald Brugmans: “Achter de plas ligt een mooi bosgebied. Op de oude vuilnisbelt is nu alles in gereedheid gebracht voor een prachtig park. De bomen zijn geplant, er zijn wandel- en fietspaden aangelegd. De gemeente Waalre verbetert de fietspaden tussen Eindhoven en Veldhoven. Buiten wordt de ideale tussenstop voor een kopje koffie of een lekker hapje eten.” Bezoekers van Buiten krijgen méér dan horeca. “De gasten krijgen informatie over de natuur in deze mooie omgeving. Het is een vrij onbekend gebied waar van alles te zien is en te beleven valt.”

Bij Buiten komen ook werkplekken en een vergaderruimte. “Tijdens de voorbereidingen hadden we veel contact met omwonenden. Wat bleek? In de woonwijk Hoog Waalre wonen veel zzp’ers. Zij gaven aan behoefte te hebben aan een fijne werkplek. Dat wordt hier doordeweeks mogelijk. In het weekend zijn de werkplekken eenvoudig om te bouwen tot gezellige zitjes waar groepjes intiem bij elkaar kunnen zitten. Voor een wijntje op zondag bijvoorbeeld.”

Hulp bij subsidieaanvraag
“Het proces van aanvragen was niet makkelijk en duurde best lang. Het was voor ons de eerste keer. Gelukkig was het contact met de mensen van LEADER erg goed. Zij gaven ons ondersteuning waar dat kon. Nu kunnen we ons richten op de voorbereidingen van de bouw. We hopen dat onze planning lukt en er in het voorjaar van 2020 een mooi paviljoen staat. Een rustplek waar iedereen maximaal kan genieten van de natuur en de omgeving."

Aanvragen tot 16 december 2019
Projectaanvragen kunnen ingediend worden tot 16 december 2019 of tot het subsidieplafond is bereikt. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Geïnteresseerd in de mogelijkheden van de LEADER-regeling? Neem dan contact op met het projectsecretariaat van LEADER. Zij kunnen meer informatie geven over de procedure en voorwaarden. Meer informatie hierover: www.grenscorridorN69.nl.

Meer berichten