Rob van Engelen voor het Elfstedentafereel Foto: Theo van Sambeek
Rob van Engelen voor het Elfstedentafereel Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

It giet oan aan de Eindhovenseweg!

Een miniatuurdorp van een Fries landschap brengt de Elfstedentocht sfeer die we al sinds 1997 moeten missen deze winter naar Den Hof. Makelaar Rob van Engelen en glazenwasser Sjuul sloegen de handen samen om nóg meer sfeer te brengen op Den Hof.

WAALRE - Het makelaarspand aan de rand van Den Hof heeft sinds vorige week een nieuwe attractie voor de etalage staan. Een Elfstedentafereel siert de etalage aan de Eindhovenseweg. Het idee kwam echter niet van Rob zelf: "Het kwam van onze glazenwasser Sjuul. Wij zijn al jaren klant bij hem en afgelopen keer kwam hij met het idee om iets voor de etalage te zetten."

Sjuul heeft zelf een miniatuur kerstdorp in zijn huis staan. Met veel plezier werkt hij aan het project, zo ook voor zijn ouders die in een aanleunwoning wonen. Sjuul zijn vader was groot fan van schaatsen en toen Sjuul zag dat er een miniatuur Elfstedentochtdorp bestond wist hij wat hij ging doen: "Ik heb een klein dorpje gemaakt voor mijn ouders in de Elfstedentochtsfeer. De huisjes, koek en zopie, schaatsers, bruggetjes en landschappen. Ik heb het allemaal met liefde voor hun gemaakt."

Mee naar huis
Toen zijn vader afgelopen jaar overleed, kreeg Sjuul het miniatuurdorp mee naar huis. Maar aangezien hij zelf al een groot dorp heeft en zijn vrouw het niet zag zitten om er nog eentje in huis te zetten, bleven de huisjes in de doos zitten. Tot het moment dat hij op het idee kwam om het in de etalage te zetten.

Verbouwing uitstellen
Rob was bezig met het moderniseren van de voorgevel toen Sjuul met het idee kwam. Zijn enthousiasme heeft Rob ertoe gebracht om, in de maanden dat in Nederland theoretisch zo'n tocht georganiseerd kan worden, hun etalage vrij te geven. En daar heeft Sjuul goed gebruikt van gemaakt, zo zegt Rob. "Het plaatsen heeft hij volledig in eigen beheer gedaan. Er naar wijzen was al 'not done'. Zelfs heeft hij nog extra sfeerverlichting aangebracht. Kortom, een kunstwerk dat passie uitstraalt."

Giet it oan volgend jaar?
Als makelaarsorganisatie hebben ze geen echte boodschap voor ogen met een Fries tafereel in het Brabantse land. Ze vonden het enthousiasme van de glazenwasser gewoon té aanstekelijk om deze kans zomaar voorbij te laten gaan. In de korte tijd dat het dorp er staat, heeft Rob veel mensen voor de etalage zien staan om het tafereel te bewonderen. “Ze zoeken naar de kleine details in het dorp. Want elke keer als je ernaar kijkt valt je oog op iets nieuws. In de avond brengt het nóg meer sfeer door al de kleine lichtjes die aangaan."

Het dorp is tot eind februari te zien, daarna zullen ze toch door gaan met het vernieuwen van de voorgevel en moeten de Friese schaatsers een nieuwe plek vinden.

Of ze volgend jaar weer terugkomen is niet bekend.

Meer berichten