Jan Strik was wederom van de partij om plaats te nemen achter de ton. Foto: Val Caris.
Jan Strik was wederom van de partij om plaats te nemen achter de ton. Foto: Val Caris. (Foto: )

44e Tonpraotersavond groot succes

Sportzaal de Pracht was zaterdagavond het toneel van de jubileumeditie van de Tonpraotersavond van Aalstse carnavalsvereniging de Baltrappers. De avond, vol grappen en grollen, werd voor de 44ste keer gehouden.

WAALRE - De avond werd geopend door Boy Janssen, die als stewardess Jet van Schrobbelairlines het podium betrad. Jet had alle lachers, in de bomvolle sportzaal van de Pracht, op haar hand. De Tonpraotersavond werd zaterdag voor de 44e keer gehouden, een carnavalesk jubileum dus. Toch was het voor het eerst dat de avond werd georganiseerd in de Pracht. Voorheen was dit altijd in 't Hazzo. Ondanks dat het gebouwencomplex van 't Hazzo nog steeds overeind staat, mogen er geen evenementen meer worden georganiseerd. Voor het publiek maakte dit echter geen verschil, ze waren net zo te spreken over de sfeer in de Pracht. "Ook al heeft de sporthal niet echt het theatersfeertje van 't Hazzo, het gaat natuurlijk om de praters en de grappen'', vertelden ze.

Vijf praoters
Stewardess Jet maakte, nadat ze een onderscheiding mocht ontvangen van Prins Tom Kantelberg en adjudant Rob Deremaux van de Baltrappers, plaats voor oude rot in het vak, Kees Coolen. Hij werd met een groot onthaal en onder muzikale begeleiding van dweilorkest de Keienkraokers ontvangen door het publiek. Onderwerp van zijn buut was voornamelijk zijn eigen vrouw Joke, die flink door de mangel werd gehaald. Ook zijn schoonmoeder kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf. "Ik ben gestopt met drinken'', begon Kees. "Ik was laatst namelijk zo zat, dat ik mijn schoonmoeder dubbel zag. En dat moeten we natuurlijk niet hebben.''

Tijdens de korte pauzes, die na iedere spreker werden ingelast, kregen de aanwezigen de mogelijkheid om zich naar de bar te begeven. Het bier vloeide dan ook rijkelijk en de Keienkraokers speelden een scala aan nummers, van feestmuziek tot de nieuwste pophits. Nadat iedereen zijn eigen plekje weer gevonden had, was het de beurt aan wederom een oude bekende van de Tonpraotersavond, Jan Strik. Hij eindigde zijn buut, zoals hij dat al vaker deed, met het sprookjesverhaal van Sneeuwwitje. Maar dan op de manier, zoals zijn moeder met dyslexie het vroeger aan hem voorlas: Weeuwsnitje en de deven zwergen. Hij droeg dit hilarische verhaal op aan de Baltrappers, om zo hun jubileum te eren. Tot groot genoegen en schaterlachen van het publiek.

In totaal namen vijf praters die avond plaats achter de ton. De grappen waren vaak op en zo nu en dan ook óver het randje. Vooral bij Frank Schrijen, die onder het motto 'kan het nog grover?' het publiek vermaakte met zijn gewaagde humor. Frank had een jaszak vol met confetti, waarvan hij na iedere geslaagde grap een handvol door de lucht gooide.

Al met al was de 44e jubileumeditie van de Tonpratersavond een groot succes en een mooie voorbereiding op het carnavalsfeest dat vanaf zaterdag 2 maart zal losbarsten.

Meer berichten