Repetitiefoto van ‘De perfecte burn-out’, met Jolanda Belkom (l) en Mirjam van Gogh. Foto: Theo van Sambeek.
Repetitiefoto van ‘De perfecte burn-out’, met Jolanda Belkom (l) en Mirjam van Gogh. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Blik achter de schermen Rauw Theater

Rauw Theater speelt vrijdag 18 en zaterdag 19 januari in Het Huis van Waalre 'De perfecte burn-out' onder regie van Tom van Santvoort. Een productie die door de spelers zelf helemaal is gerealiseerd: het script, de vormgeving en het toneelspel. Dat maakt nieuwsgierig, hoe is dat allemaal tot stand gekomen. In een gesprek met schrijvers en spelers wordt dit uit de doeken gedaan en werpen we als het ware een blik achter de schermen.

Waalre - 'De perfecte burn-out' is geschreven door Ellen Neggers en Marianne van Santvoort. "Daar gingen toneelimprovisaties aan vooraf", vertelt Neggers. "Vanuit improvisaties kwamen we tot een rolverdeling en situaties die we in het stuk konden verwerken. Ik ben tevreden over het resultaat." Marianne van Santvoort heeft niet alleen meegeschreven aan het script, maar speelt ook Karin, de moeder van Chantal. "Ik souffleerde tot nu toe alleen en heb geen toneelervaring. Toen deed ik mee aan de improvisaties. Er bleek tijdens het spel chemie te zijn tussen de schoonmoeder en mij, daarop haalden de spelers me over mee te spelen."

Stella de Vries speelt Lieve, het nichtje van Chantal. Met haar negen jaar is zij de jongste speler. "Ik heb al eerder mee gespeeld, toen was ik vier jaar. Het is nu wat moeilijker omdat ik ook gevoelens zoals verdrietig of met een glimlach moet spelen. Mijn moeder speelt Chantal, dat is wel gemakkelijk. We oefenen vaak samen op zolder. Ik ben nu nog niet zenuwachtig, straks misschien wel. Het is heel leuk om te doen."

Jolanda Belkom speelt Karin, de schoonmoeder van Chantal die helemaal geen begrip heeft voor de ziekte van haar schoondochter: "Ik ben gastspeler. Mijn vriendin Marianne kwam samen met Tom bij een voorstelling van mij kijken en vroeg of ik mee wilde doen aan deze productie. Het is een leuke ervaring om vanuit spel en improvisatie tot een verhaal te komen. Het is wel moeilijk om een kreng te spelen."

Patricia Kleemans speelt Bo, de zus van Chantal. In het stuk is ze weduwe, Lieve is haar dochtertje. "Bo heeft veel verdriet en vindt dat Chantal dat niet kan vergelijken met haar burn-out. Dat leidt een paar keer tot heftige scenes. "Ik vind het lekker om zo 'uit mijn plaat te gaan', maar na zo'n scene ben ik wel helemaal leeg en moet even afkoelen."

Mirjam van Gogh speelt Chantal, degene die een burn-out heeft. "Als persoon staat ze ver van mij af. Speciaal voor deze rol heb ik verschillende documentaires gekeken. Het probleem 'burn-out' is ongrijpbaar en zwaar om te spelen. Alle spelenergie gebeurt om mij heen, bij mij zuigt het energie weg. Tegenwoordig hoor je en lees je vaak over jonge mensen die een burn-out hebben. Daar is in de eigen omgeving niet altijd begrip voor."

Meer informatie en kaarten: www.rauwtheater.nl

Meer berichten