Bas heeft zijn actie op Facebook gezet, een goede stimulans om door te zetten. Foto: Theo van Sambeek.
Bas heeft zijn actie op Facebook gezet, een goede stimulans om door te zetten. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Bas Beelen start 'litter challenge'

Bas Beelen uit Waalre schreef op 31 december 2018 op Facebook: 'mijn goede voornemen voor 2019 is om elke dag 1 stuk zwerfafval op te ruimen en Ik daag jullie uit om dit in ieder geval één dag met me mee te doen'! Nog diezelfde dag maakte hij een speciale pagina: litterchallenge365.

Waalre - Beelen is geen milieuactivist en ook geen wereldverbeteraar. Hij wil gewoon op zijn manier een steentje bijdragen aan een schonere omgeving. "Ik erger me al tijden aan het zwerfvuil dat overal rondslingert: blikjes, zakjes papiertjes, soms net naast een prullenbak. Maar ik vind als je de wereld wilt verbeteren, je bij jezelf moet beginnen, maak zelf het verschil. Nou ben ik niet van plan met een plastic zak het bos in te gaan, daar heb ik geen tijd voor. Mijn moeder leerde me vroeger nooit met lege handen naar boven te gaan. Ligt er iets op de trap, dan neem je het mee naar boven, zo blijft het beneden opgeruimd. Dat bracht me op het idee om voortaan iedere dag zwerfvuil dat ik tegen kom op te ruimen. Dat is mijn goede voornemen voor 2019."

"Ik verwacht niet dat mijn idee zich als een vlek zal uitbreiden en dat straks iedereen dit over gaat nemen. Waar het mij om gaat is bewustwording en dat begint in het klein. Zo laat ik mijn dochters van acht en elf jaar zien dat het een kleine moeite is zwerfafval op te ruimen. Laatst gingen de meisjes met oma naar de stad en pikten een terrasje. Daar zagen ze hoe iemand uit de winkel kwam, het cadeaupapier van een pakje trok en zomaar op de grond gooide. Ze waren hevig verontwaardigd: dat is niet normaal, zoiets doe je toch niet?

Publiekelijk
"Veel goede voornemens sneuvelen op een gegeven moment, daarom heb ik het publiekelijk gemaakt. Je houdt het beter vol als je dat met iedereen deelt. Daarom maakte ik een speciaal account aan op facebook: 'Litter challenge, weg met zwerfafval', waarop ik verslag doe van mijn actie. Ik plaats er foto's bij. De site wordt goed bezocht, na één week hebben zich al vijf mensen aangemeld die het idee opgepakt hebben en ook aan de slag gaan. Het is natuurlijk de vraag of ik het blijf volhouden, bijvoorbeeld straks op vakantie in Frankrijk, maar het begin is gemaakt. Mensen steken me een hart onder de riem en dan moet je wel doorzetten. Ik verwacht dat, als ik het lang genoeg doe, het zwerfvuil oppakken en in de kliko gooien een automatisme wordt. Op een gegeven moment weet je niet beter en dan is mijn goede voornemen geslaagd."

Uitdaging
Bas daagt iedereen uit om iedere één stuk zwerfafval op te pakken, er een foto van te maken en dit te posten op de speciale Facebookpagina: 

https://www.facebook.com/LitterChallenge365

Meer berichten