Hans van Baal bij de ontvangst van koningin Maxima. Foto: Bart Homburg.
Hans van Baal bij de ontvangst van koningin Maxima. Foto: Bart Homburg. (Foto: Bart Homburg)

Een nieuwe voorzitter voor de Pracht

Je moet het maar kunnen, een gemeenschapscentrum draaiend houden. De bestuursvoorzitter van Stichting De Pracht Ekenrooi gaat het stokje overdragen aan een nieuw gezicht. Voorzitter Hans van Baal vertelt hoe hij zelf over zijn rol denkt en wat er allemaal bij het voorzitterschap komt kijken.

WAALRE - Bijna dagelijks wandelt Hans een paar honderd meter van zijn huis naar gemeenschapscentrum De Pracht. Om te vergaderen, mensen te ontvangen, stukjes te schrijven, te biljarten of gewoon om even bij te praten.Ook op het gemeentehuis is hij een graag geziene gast. Betrokkenheid bij het dorp en gemeentelijke ontwikkelingen maken dat Hans altijd op de hoogte is van wat er in Waalre speelt.

Wat doet de voorzitter?
De voorzitter vormt samen met de secretaris, vicevoorzitter en penningmeester het dagelijks bestuur van Stichting De Pracht. Hij of zij is een eerste aanspreekpunt zowel binnen als buiten de Pracht. Elke zes weken komt ook het algemeen bestuur bijeen, het dagelijkse bestuur vergadert ongeveer iedere maand. De voorzitter leidt deze vergaderingen en bereid agendapunten voor. Maar ook het langetermijnbeleid is de verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur, gericht op het voortbestaan van Stichting De Pracht Ekenrooi.

Bij het voorzitterschap horen uiteraard ook bezoeken aan organisaties buiten Waalre, zowel provinciaal als landelijk, het beantwoorden van mails en het contact houden met beheerders en vrijwilligers. Dit contact gaat Hans als mensen-mens goed af. Soms moeten er echter ook moeilijke keuzes gemaakt worden. Volgens Hans is het zaak om daarbij de belangen van het gemeenschapscentrum als ook van partners en zeker ook van vrijwilligers in acht te nemen, om altijd te gaan voor een win-winsituatie.

Hans is op dit moment twee termijnen actief als bestuursvoorzitter. Hoe kijkt hij terug? "Het mooiste vind ik dat we De Pracht van dreigende sluiting hebben gebracht tot één van de beste gemeenschapscentra van Nederland. Met als absolute hoogtepunt het winnen van het Appeltje van Oranje en de uitreiking van deze onderscheiding op paleis Noordeinde uit handen van koning Willem Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix. Daarop volgde een receptie in De Pracht met Dries van Agt en het werkbezoek van koningin Maxima. Op veel gebieden worden we nu als meer dan een volwaardige partner gezien."

Drie tips
Aan een nieuwe voorzitter zou Hans drie dingen willen meegeven: niet op afstand blijven maar je gezicht laten zien aan zowel naar vrijwilligers, gebruikers als bezoekers. Maar ook naar buiten, naar gemeente, provincie en diverse instellingen zoals het Oranje fonds. Daarnaast moet er geen schroom zijn om hoog in te zetten en ambitieus te zijn. Ten derde geeft Hans als tip om je zo snel mogelijk bekend te maken met plaatselijke belangen op maatschappelijk, sociaal en cultureel gebied. Dit doet de voorzitter niet alleen, maar samen met het team.

Meer berichten