Met behulp van IDM  heeft Adireza uit Pakistan een vaste baan. Rechts van hem Marianne ter Laak. Foto: Theo van Sambeek.
Met behulp van IDM heeft Adireza uit Pakistan een vaste baan. Rechts van hem Marianne ter Laak. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Iedereen Doet Mee! in Waalre

Sinds september 2018 is de gemeente Waalre een opleiding rijker: Iedereen Doet Mee!. IDM! is een taalinstituut dat in samenwerking met Steunpunt Vluchtelingen Waalre kortlopende inburgeringscursussen en taalondersteuning op de werkvloer biedt.

Waalre - Marianne Ter Laak, een van de initiatiefnemers, studeerde Nederlandse taal - en letterkunde, belandde na een postdoctoraal studie in Spanje in de journalistiek, volgde een studie didactiek Nederlands aan anderstaligen en werd NT2-docent. Thijs en Let Bril, twee medewerkers van Steunpunt Vluchtelingen Waalre (SVW) benaderden Ter Laak om in Waalre IDM! mee op te zetten. Onlangs kreeg IDM! het noodzakelijke aspirant keurmerk van Blik op Werk, een onafhankelijke kwaliteitsorganisatie, zodat de taalschool in Waalre nu echt van start kan gaan.

Toen Ter Laak als NT2-docent begon, juni 2016, vulden de schoolbanken zich voornamelijk met jonge Eritreeërs, die op de vraag wat ze overdag zoal deden, antwoordden: 'Slapen! Om te vergeten'. Apathie, depressiviteit, psychosomatische klachten, het was er al of lag op de loer. Ter Laak herinnerde zich Clichy-sous-Bois. "Een voorstad van Parijs, een getto voor migranten, slechte leefomstandigheden, uitzichtloze situatie. In oktober 2005 braken er rellen uit, auto's werden in brand gestoken, het ging als een veenbrand door Frankrijk. Ik dacht: als we deze mensen niet snel volwaardig laten deelnemen aan onze samenleving, krijgen we hier hetzelfde."
"Er moet ritme en structuur komen in hun leven: zo snel mogelijk aan het werk; taal en werk meteen combineren. In Thijs en Let Bril ontmoette ik twee bondgenoten." Twee en een half jaar later biedt IDM! in De Inloper achter Den Hof kortlopende inburgeringscursussen in kleine groepjes. "Persoonlijke aandacht is heel belangrijk. Met iedere cursist afspraken maken: wanneer wil je de inburgeringsexamens doen? Dat kan het best in kleine groepjes van maximaal drie cursisten."

"Deze mensen zijn van huis en haard verdreven, hebben vaak hun dierbaren moeten achterlaten. Ze zijn in een samenleving terechtgekomen die zo anders is, veel gejaagder, bureaucratischer, technologisch verder ontwikkeld, individualistischer. De onzekerheden, frustraties en zorgen die dit met zich meebrengen, brengen de nieuwkomers mee naar de les." In samenwerking met SVW, de gemeente en het bedrijfsleven lopen bij IDM! ook diverse taal-werktrajecten. "Je leert de taal niet in de klas, maar daarbuiten, met name op de werkvloer. Betaald werk is cruciaal om mee te doen en je thuis te voelen. Wij helpen de nieuwkomers met de route daar naartoe." Vorig jaar alleen al heeft SVW in samenwerking met IDM! 35% van de volwassen nieuwkomers aan een baan en/of een opleiding geholpen.
Meer weten? Bel 06-83442516 of 040-2218949.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden