Job, hier met zijn ‘schatkaart van Waalre’, maakt met zijn handen wat zijn ogen zien, zoals de lamp links op de foto. Foto: Theo van Sambeek.
Job, hier met zijn ‘schatkaart van Waalre’, maakt met zijn handen wat zijn ogen zien, zoals de lamp links op de foto. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Wat zijn ogen zien, maken zijn handen

Sinds zes jaar drijft Job van Hout (34) zijn fietsenzaak annex dorpssmidse aan de Molenstraat 8e. Heel Waalre-dorp weet hem daar te vinden voor fietsreparaties. Job is een vakman en levert gedegen werk af. Onderdelen maakt hij zelf. Wat zijn ogen zien maken zijn handen. Zijn klanten komen graag in de zaak, niet alleen voor hun fiets, ook voor een gezellig praatje en sociaal contact. Echte dorpse gezelligheid. Nu dreigt hier een einde aan te komen, niet dat Job er mee gaat stoppen, maar omdat hij op zoek is naar een nieuwe plek voor zijn zaak.

Waalre - Voor Job van Hout was het repareren van fietsen in het begin een hobby, wat op den duur uit de hand liep. "Ik heb de opleiding MTS fijnmechanische techniek gedaan en volgde later de HBO-opleiding technische bedrijfskunde. Daarnaast werkte ik parttime in fietsenzaken. Toen ik mijn fiets een keer moest laten repareren schrok ik van de prijs en dacht; dat kan ik zelf verdienen. Ik begon voor mijzelf eerst in een schuurtje, dat werd al snel te klein. Zo ontstond Cycle Passion."

Thuis
"Ik kom oorspronkelijk uit Veldhoven, verhuisde naar Waalre en voel me hier helemaal thuis. In het begin stelde ik me bij de plaatselijke middenstand voor en werd lid van het brandweerkorps van de gemeente. Er is altijd veel werk en ik maak vaak zestig uur in een week. Daarom ga ik 's middags pas open zodat ik in de ochtend in alle rust kan werken. Bij topdrukte schakel ik een zzp'er in."

Andere werkplek
Van begin af aan wist Van Hout dat zijn onderkomen tijdelijk is, maar schoof dat voor zich uit. " De investeerder gaat het hier verbouwen tot zorgappartementen voor dementerenden. De huur werd per 1 oktober opgezegd, ik had echter geen vervangende ruimte en krijg uitstel tot 1 januari. Helaas is er nog steeds geen zicht op een andere werkplek. Ik heb er de 'schatkaart van Waalre' bij gepakt en kom uit op tien mogelijke locaties maar of het is te duur, of te klein, of tijdelijk en dan blijf ik verhuizen. De gemeente stelde me voor naar Aalst te verhuizen, dat is geen optie. Daar zit al een fietsenmaker en die wil ik niet beconcurreren. Daarbij moeten dan de ouderen die afhankelijk zijn van hun fiets naar Aalst. Ik drijf de zaak alleen en heb geen tijd om fietsen op te halen en terug te brengen, dan verdien ik niets meer. Er zijn voorstellen gedaan voor crowdfunding, dat heeft op dit moment geen zin. Daarbij blijf ik hopen dat iemand mij aan een werkruimte voor reparatie en smidse kan helpen rond de kern van Waalre-dorp. Nu is het voor even 'inpakken en wegwezen, hopelijk niet voor lang'. Ik ga zeker door met mijn fietsenzaak, houdt mijn website maar in de gaten:

www.cyclepassion.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden