De gasten en hun vrijwilligers genieten van het voorgerecht met  zangkoor ’t Zingt op de achtergrond. Foto: Theo van Sambeek.
De gasten en hun vrijwilligers genieten van het voorgerecht met zangkoor ’t Zingt op de achtergrond. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Prachtdag in kerstsfeer voor ouderen

Enige jaren geleden werd de 'Prachtdag' in Gemeenschapscentrum de Pracht in het leven geroepen. Hier kunnen licht dementerende ouderen een dag opgevangen worden zodat hun mantelzorger kan worden ontlast. Ieder jaar organiseren vijftien vrijwilligers samen met een RSZK-verzorgster (Regionale Stichting Zorg de Kempen) en een stagiaire een middag in kerstsfeer. Met diner, kerstliedjes van koor 't Zingt, onder leiding van Jan Nillesen.

WAALRE - Dit jaar werd dit gevierd op woensdag 19 december in het Gemeenschapscentrum. Voor de gasten is de kerstviering een moment van stilstaan bij en het beleven van de kerstgedachte. Aan tafel vertellen Loes Kort, voorzitter van Zorg en Welzijn de Pracht en Jolan de Wit er meer over. Jolan verzorgt de organisatie van de Prachtdag al vanaf het begin: "We begonnen op de woensdag. Sommige gasten zijn er de hele dag en anderen sluiten bij de lunch aan en blijven alleen 's middags. Binnen het jaar konden we uitbreiden naar een Prachtdag op maandag, er is zelfs een wachtlijst. Eens in de twee maanden gaan we met de gasten 'uit eten in eigen huis'. Dan koken we iets speciaals zoals een Chinese maaltijd of een stamppot buffet. Op een gewone dag zijn de RSZK-verzorgster, de stagiaire en twee vrijwilligers aanwezig. Voor het kerstdiner zijn alle vrijwilligers in touw. De ene doet het voorgerecht, de ander maakt de soep, het hoofdgerecht of het dessert. Bloemstukjes en menukaarten worden gemaakt. Onze gast én de vrijwilligers genieten van de mooie kerstsfeer."

Met plezier

Loes ziet dat de gasten met plezier komen: "Als ze de Prachtdag niet hebben, zitten ze alleen maar achter de geraniums bij wijze van spreken. We doen dit graag, zeker als we zien hoe de mensen genieten. Wanneer ze de partner verloren hebben verliezen ze de eetlust, maar hier doen ze weer mee. We bieden de gasten structuur. Iedere maandag- en woensdagmorgen drinken we eerst koffie en lezen stukjes uit de krant voor. Daarna gaan we wandelen, weer of geen weer zodat ze er even uit zijn. Dankzij het Appeltje van Oranje is er nu een keuken zodat we zelf kunnen koken. Dat is een grote kostenbesparing. We mochten ook een belevenistafel kopen. Dat is een hele grote iPad waarop je spelletjes kunt spelen, of prentenboeken, een kerstspecial, musicals of films kunt zien. We maken er veel gebruik van. Er worden nog hoezen gemaakt waar we onze houten stoelen mee bekleden zodat de gasten wat comfortabeler kunnen zitten. Op dit moment hebben we niets te wensen. Er zijn voldoende vrijwilligers, het is een hecht team met ieder een eigen kwaliteit. Ik ben er heel trots op dat we van begin af aan dezelfde vrijwilligers hebben, er komen wel nieuwe bij, maar niemand is afgevallen. We wensen alleen dat we nog zo lang mogelijk door kunnen gaan." Kijk ook op https://depracht.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden