Foto: Theo van Sambeek
Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

Waalre eert vrijwilligers

WAALRE - Verenigingen kunnen niet zonder vrijwilligers. Zij zijn actief voor of achter de schermen, de ene meer zichtbaar dan de andere. Maar allemaal zijn ze onmisbaar. Tien jaar geleden werden de verenigingen in Waalre voor het eerst opgeroepen om vrijwilligers met een bijzondere verdienste voor de vereniging, op te geven voor een vrijwilligerspenning. Op de Dag van de Vrijwilliger zijn in het Huis van Waalre, 30 vrijwilligers geëerd met deze penning. Zij kregen deze uitgereikt door wethouder Alexander van Holstein.
Voor velen was het een verrassing, zij waren onder een of ander voorwendsel naar het gemeentehuis gelokt. Veel van de vrijwilligers zijn op de achtergrond in de vereniging actief. Deze avond stonden ze even 'in het zonnetje' en voelden zich vereerd met alle aandacht.

Tien jaar geleden werden de verenigingen in Waalre voor het eerst opgeroepen om vrijwilligers met een bijzondere verdienste voor de vereniging, op te geven voor een vrijwilligerspenning. Groot was de verrassing toen daar massaal gehoor aan werd gegeven. En jaar in jaar uit bleven de aanvragen toestromen. Het is bijna onvoorstelbaar hoeveel mensen zich op de een of andere manier inzetten voor een vereniging en dat wordt duidelijk gewaardeerd.

Of het nu om de Kempen Darts organisatie gaat, een harmonie of een carnavalsvereniging, bestuursleden zijn altijd nodig. Daar is vaak een chronisch gebrek aan. Je zit bij de dartclub om te darten en bij de harmonie om muziek te maken, maar er moet ook structuur zijn en bestuurd worden. Pieter van den Biggelaar bijvoorbeeld maakte jaren lang deel uit van de jeugdcommissie en zit nu in het comité van het honderdjarig bestaan van Harmonie Juliana. Van den Biggelaar was in het begin zelf een van de jeugdleden. "Eigenlijk kwam ik vanzelf in de leiding te zitten en organiseerde zo leuke activiteiten om het voor de jeugd aantrekkelijk te maken bij de harmonie te komen spelen."

Naast een goed bestuur zijn er ook altijd harde werkers nodig, denk daarbij aan onderhoud van het kerkhof in Waalre zoals Piet Goos doet. Of natuuronderhoud voor IVN Valkenswaard en Waalre, waarvoor Huub van Horrik in touw is. Hans van Greunsven is bij KBO-Waalre niet alleen actief als bestuurslid, maar daarnaast ook uitvoerend kok op de maandelijkse eetpuntmiddagen. Dan zorgt hij dat bijna zeventig ouderen samen gezellig kunnen eten. Voor Van Greunsven was de onderscheiding een complete verrassing: "Ik was op de Markt nog volop aan de kerststal aan het bouwen toen ik met een boodschap naar Het Huis van Waalre werd gestuurd, daar bleek als snel wat de echte reden was. Dus sta ik hier nog in mijn werkplunje."

Bij Smartlapkoor Efkes Schruwwe ontving Ietje Raymakers-van Asten haar vrijwilligerspenning. Zij is er elf jaar penningmeester en actief in diverse commissies. Daarnaast is zij tien jaar mantelzorger voor haar zwaar gehandicapte kleinzoon Chris. Zo blijkt achter iedere vrijwilliger een verhaal te zitten. Vaak hebben ze meer taken die ze met hart en ziel doen om de vereniging draaiende te houden. Alle genomineerden van de vrijwilligerspenning kregen tijdens de groepsfoto terecht applaus.

Meer berichten